Selecteer een pagina
Zorg goed voor jezelf want je bent tenslotte wat je eet is een slogan die ik vaak hoor.

 

Dacht het niet

En ik geloof dat ook wel. Tegenwoordig kijk je wel link uit om zonder de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing te hebben gelezen een product te kopen. Of het nu om eten en drinken gaat of iets wat je op je huid smeert, maakt niet meer uit. We worden steeds bewuster over wat we kopen.

Body and soul

Als stiltecoach, maar ook voor die tijd heb ik altijd de stelling gehanteerd: ’Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn een ‘setje’. De één kan niet zonder de ander. Is het in je hoofd een chaos, dan voel je je lichamelijk ook niet optimaal en andersom. Je moet dus goed voor beide zorgen.

Zelf doen

Maar hoe doe je dat dan? Ik denk dat een stukje bewustwording hier wel op zijn plaats is. Wanneer je bewuster eet, dan eet je ook gezonder. Ik koop bijvoorbeeld geen voorgesneden groenten meer in zakjes. Ik koop mijn boodschappen tegenwoordig bewust in een natuurwinkel. Mijn groenten zijn onbespoten en mijn vlees zit niet vol met water en antibiotica.

Niet meer alles in je karretje

Heb je het nou niet zo met natuurwinkels, dan kan je toch bewuster je boodschappen doen. Zo kan je bijvoorbeeld stoppen met voorgesneden groenten en gewoon een krop sla kopen en hem zelf snijden.

Want heb je je weleens afgevraagd waarom bijvoorbeeld sla in een zakje een week goed blijft en wanneer je zelf je sla snijdt het al na een half uur een bruin randje krijgt? Dat komt omdat in het zakje een stofje zit dat dat voorkomt. Wil ik niet in mijn lijf! En dan hoef je die krop sla echt niet helemaal op te maken hoor, want in de koelkast blijft hij nog een paar dagen goed. Je snijdt alleen het buitenste randje weg en je kan er nog een heerlijke salade van maken!

Arm dier!

Ook zou je kunnen stoppen met die kilovoordelen vlees. Doorgaans hebben die dieren die daarvoor gefokt worden een echt dieronterend bestaan met niet of te weinig bewegingsruimte, hutje mudje op elkaar en om ziektes te voorkomen, worden ze volgespoten met spul wat jij niet in je lijf wil krijgen. Ze leven en worden vervoerd in te kleine hokken en maken heel veel ellende mee. Als we daar allemaal mee zouden stoppen dan gaan de multinationals wel even achter hun oren krabben en krijgen die arme dieren weer een beetje lucht.. Tenminste dat hoop ik!

Waterbom

Het is ook algemeen bekend dat in veel voeding veel minder voedingsstoffen zitten dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Je proeft namelijk een geweldig verschil tussen een gebutste en lelijke tomaat van een boertje met een moestuin in Italië en de tomaat uit de supermarkt. Zelfs de onbespoten tomaat uit mijn natuurwinkel kan daar niet aan tippen!

Ouwe knar met brains

Door goed te gaan eten, kunnen je bezoekjes aan je huisarts ook beperkt worden tot een minimum. Hippocrates  had dat al heel vroeg door, want hij zei: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.  Kun je nagaan, die stelling poneerde hij al een paar honderd jaar voor Christus! En ik ben het daar wel mee eens. Ik denk dat een heleboel klachten zijn op te lossen door goede voeding en suppletie.

A healthy diet is a solution to many of our health-care problems. It’s the most important solution.
John Mackey
Honest food

Dus eet jezelf fit en energiek. Stop niet alles meer in je mond en ga weer terug naar eerlijk eten. Koop een boek over Paleo of het kookboek van de meiden van ‘The green happiness’.  Heerlijke gerechtjes (je mag vlees gebruiken, maar dat hoeft niet) van (h)eerlijke producten zonder teveel toeters en bellen.

Take it slow..

En koop een slowcooker… Jeetje, daar kun je toch heerlijke dingen in maken en alles gaart héél rustig, waardoor je meer smaak hebt in de gerechten  (hij doet het vooral goed bij ‘draadjesvlees’). En een hele prettige bijkomstigheid is, dat je alles er in één keer in doet en dan iets anders kunt gaan doen, want je hoeft er niet bij te blijven. Na een paar uur heb je een heerlijke maaltijd waar je rustig en intens van kunt genieten.

 

Op je gezondheid!

 

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer