Selecteer een pagina

Dankbaar leven? Vooral een kwestie van veel oefenen en blijven oefenen

Een dankbaarder mens word je echter niet zomaar, heb ik ontdekt. Je hebt er wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig, zodat danken steeds meer onderdeel van je leven wordt, een way of life als het ware.. . En dat heeft tijd nodig. Maar het loont, want ik ben er echt achter gekomen dat dankbaarheid mij gelukkig maakt. Hoe vaker ik mij dankbaar voel, des te mooier mijn leven wordt, dus waarom zou dat bij jou niet zo zijn?

Maar hoe kun je je op een dagelijkse basis dankbaarder voelen?

Je zou eens kunnen beginnen om het leven te zien als bijzonder. Door te erkennen dat het leven een wonder is. Dat het bijzonder en speciaal is. Als je dat niet erkent, daalt je geluksniveau namelijk. Je voelt je veel gelukkiger wanneer je je leven ziet voor het wonder dat het is. En als je dat doet, stijgt je geluksniveau.

Dankbaarheid is een gevoel dat het wonder terugbrengt in je leven. Hoe vaker jij je dankbaar voelt, des te gelukkiger je zult zijn. Maar hoe kan je iedere dag dankbaar zijn, je dankbaar voelen? Hoe doe je dat?

Hieronder een aantal handige tips.

• Ontwikkel een besef om dankbaar te zijn..óók voor imperfecte dingen

Imperfecte dingen kunnen toch perfect zijn. Je kunt naar de wereld kijken en overal imperfectie zien. Al deze dingen die niet goed zijn, die niet kloppen, geven je weinig reden om je dankbaar te voelen en vooral heel veel reden om cynisch of ontevreden te zijn. Wanneer je echter om je heen kan kijken en imperfecte dingen als perfect kan beschouwen, dan ziet het er ineens heel anders uit. Dan is het leven ineens precies goed zoals het is. Perfectie is dan overal. Jij bent perfect, precies goed zoals je bent. De mensen om je heen zijn goed zoals ze zijn, de natuur is perfect, het leven is perfect zoals het op dit moment is. Perfect met alle imperfecties, met alle tekortkomingen.

Door dit gegeven te waarderen, kan je over zoveel meer dingen dankbaar zijn. Alles hoeft niet te lopen zoals jij wilt om toch mooi te zijn. Je hoeft jouw leven niet volgens het boekje te leven om gewaardeerd te worden. Je mag dankbaar zijn voor zowel fijne als vervelende gebeurtenissen, je kunt daarom dankbaar zijn voor alles wat niet perfect is.

• Help anderen

Als je snel wilt leren, dan gaat dat het best door andere mensen te leren. Stimuleer en help mensen om je heen om zich dankbaarder te voelen. Vraag ze bijvoorbeeld wat er op dit moment allemaal goed gaat in hun leven, waar ze het meest tevreden over zijn, waarvoor ze zich dankbaar voelen. Dit levert niet alleen interessante, positieve gesprekken op, je helpt bovendien een omgeving te creëren waarin mensen positiever praten en het leven meer en meer gaan waarderen.

• Iedere dag dankbaar..

Het voelen en uiten van dankbaarheid kan je jezelf aanleren. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om ‘s ochtends te bedenken waarvoor je vandaag allemaal dankbaar kunt zijn. Ontwikkel een routine om je dankbaar te voelen en voor je het weet wordt het een gewoonte, een tweede natuur. Voel je bijvoorbeeld dankbaar als je een rondje met de hond loopt, of wanneer je wekker afgaat. Of hou een dagboek bij en schrijf elke dag wat er allemaal goed is aan je leven. Wanneer je je vaak dankbaar voelt, dan word je een dankbaar mens. Dan ervaar je geluk op een dagelijkse basis, en krijgt je leven veel meer glans dan wanneer je hier geen gewoonte van maakt.

• Zoek het positieve in het negatieve

Wanneer dingen verkeerd gaan, is het makkelijk om negatief te worden. Je weet wat er allemaal mis is en dan is het verleidelijk om dat keer op keer te herhalen. Voor je het weet loop je de hele dag te mopperen. Maak er een gewoonte van om in iedere negatieve gebeurtenis de positieve aspecten te zoeken.

Wanneer je dat iedere dag doet, dan zal je dag, ondanks die overduidelijk aanwezige negatieve aspecten, altijd een positief karakter hebben.

Tel je zegeningen

– misschien behoorlijk afgezaagd – maar besef wel dat hier een kracht vanuit gaat die je leven in positieve zin gaat veranderen. Dankbaarheid en dat gevoel van verwondering en dank, zorgt ervoor dat je je hoofd even uitschakelt en voor een moment vergeet wat er allemaal niet goed is of ontbreekt in je leven. Dan stop je met klagen over het verleden, maak je je geen zorgen over te toekomst maar dan ben je dankbaar voor dit moment. Want nu is alles wat je werkelijk hebt…

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer