Selecteer een pagina
‘IK’ momenten…. gezond of egoïstisch?
De basis ligt bij jou…of jij een goed gevoel over jezelf hebt. Wanneer ben je goed genoeg? Doorgaans worstelen we niet met anderen over die vraag maar gek genoeg voeren we dat gevecht vaak met onszelf.
De grote vraag die we onszelf regelmatig stellen is:’ ben ik goed genoeg en doe ik ‘het’ goed genoeg. We hebben te dealen met een stemmetje in ons hoofd dat ons er ongenadig van langs geeft en daar, naar het lijkt, nooit mee ophoudt… Die interne criticus, zweept je op.. je moet meer.. beter presteren.. sneller.. hoger.. Of demotiveert:’ …dat kan je niet… zou je dat wel doen?.. leg je de lat niet te hoog?’ of nog erger:’ als je dat had gedaan dan.. je bent echt niets waard.. en wat zullen de mensen of je collega’s wel niet van je denken?..’ Dat stemmetje pepert je constant in wat je niet goed doet en slaat je constant om de oren met wat anderen van ons verwachten en van wat zij van ons vinden .. Om vooral aan al die verwachtingen te kunnen voldoen hebben we oplossingen gezocht om onszelf en verder iedereen tevreden te houden: Je werkt je te pletter zodat mensen naar je opkijken.. Je gaat naast je schoenen lopen en laat iedereen weten hoe geweldig je bent.. Je verzamelt zoveel mogelijk certificaten en diploma’s want er is altijd wel iets te verbeteren aan jezelf.  Je studeert totdat je erbij neer valt.. Je maakt van alles een wedstrijd.. Je vergelijkt je constant met die ander en probeert anderen altijd voorbij te streven. Maar hoe zit het dan met dat andere stemmetje, wat soms compleet ondergesneeuwd wordt door het -altijd moeten- geweld van die ‘schreeuwlelijk’ in je hoofd?  Waar zit dat stukje van onszelf wat zegt: ‘maar IK ben er ook nog!’ Wanneer durven we toe te geven dat IK er óók mag zijn.

Ruimte

Er zijn verschillende opties om jouw IK meer ruimte te geven en om op adem te laten komen.  Leer herademen… zoek een rustig plekje in je huis of zoek de rust en de stilte van de natuur en ga wandelen. Je komt dan direct dichter bij jezelf omdat stilte voor je geest is wat slapen is voor je lichaam. Goed voor je!! Maar hoe geef je stilte ruimte in je hoofd en hoe maak je tijd voor jezelf vrij? Stilte in je leven komt niet vanzelf, maar begin eens met een half uur stilte per dag. Zoek een rustig plekje in je huis of ga wandelen in een bos of park bij jou in de buurt.

IK-momenten

Wees eens wat liever voor jezelf en relax. Begin bijvoorbeeld eens met minder hoge eisen te stellen aan jezelf (muilkorf gewoon dat stemmetje in je hoofd). Laat ‘het moeten presteren’ los en maak het jezelf gemakkelijker.. de boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Plan tijd voor jezelf in. Gun jezelf regelmatig rustmoment(jes).

Plan wekelijks momentjes in waarin niemand je mag storen. Gewoon tijd nemen voor IK.. Spring nou niet direct weer in de stress want het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Pak een boek, een filmpje of die kwasten en begin aan dat schilderij. Knuffel je huisdier of doe helemaal niets en neem een power nap.. Gewoon een beetje lummelen is ook heerlijk!!

Heb je meer tijd maak dan een flinke strand- of boswandeling of breng een bezoekje aan de sauna of de kapper, óók een fijne manier om te ontspannen…

Sta wat vaker vroeg op

Sta zo nu en dan eerder op dan je partner of de rest van je gezin. En ga dan niet de vaatwasser leegruimen of een was opzetten!! Nee, ga wandelen, sporten of mediteren.. Het werkt heerlijk ontspannend en je doet energie op zo aan het begin van de dag.

popjeGezond egoïsme

Voor jezelf opkomen door aandacht te geven aan je IK is dus helemaal niet verkeerd, mits het niet ten koste gaat van anderen. Als het je lukt om de juiste balans te vinden en dus zowel aan jezelf als aan anderen te denken, dan beschik je over een gezonde dosis egoïsme.

Eis tijd voor jezelf

Omdat we constant aan het rennen zijn laten we ons door tijd,  de mening van anderen en die van onszelf, van de wijs brengen en luisteren we te weinig naar onszelf…verwaarlozen we als het ware ons IK.

Wil je jouw IK vanaf nu serieus ruimte geven,  stop dan met je zo druk te maken. Stop met jezelf opjagen.  Word weer baas over je eigen tijd en negeer dat stemmetje in je hoofd zo nu en dan. Laat je voortaan door niets of niemand opjagen en maak van tijd je vriend. Besef dat iets net zo lang duurt als het duurt en bewaak je tijd als eigen bezit. Laat anderen niet ongevraagd je tijd lenen of inpikken. En ‘last but not least’ Wees flexibel met je tijd, sla niet op hol als routines niet lopen als gepland, maar varieer simpel de volgorde ervan.

…. En ja, IK mag (weer) van mij!…

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.
Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).
Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.
Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.
Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.
Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..' 
Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.
Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt. De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.
Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?
Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!
Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!
Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?
Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.
Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.
Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee... En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?
Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!
Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.
Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.
Lees meer

Hoi,

Vind je het leuk mijn nieuwe blogs in je mail te ontvangen? Vul dan hier onder je emailades in.

Groetjes,

Astrid

Je aanmelding is gelukt!