Selecteer een pagina

WINTER

ASTRID DAANS

Voor veel mensen het meest troosteloze seizoen van het jaar.

Dull & grey

Alles ziet er kaal en grauw uit. Het is doorgaans een winderige en natte bedoening, met zo nu en dan wat of teveel sneeuw. Dieren in winterslaap of onderkoeld in het water. Insecten, zowel de nare als de mooie, even niet, kortom alles lijkt te zijn ingedommeld. De natuur heeft zijn glans verloren.. Zo lijkt het. Maar niets is minder waar! In de winter worden er symfonieën gecomponeerd waar menig artiest een moord voor zou doen. Hangen er schilderijen in de steigers met de meest prachtige kleuren, vormen en tinten en worden er unieke parfums uitgevonden die door niemand geëvenaard kunnen worden.

Alles op zijn tijd

De winter is simpelweg: werk in uitvoering. De natuur heeft geen haast, sterker nog, het is gewoon een vast plan, een prachtig uitgedacht plan en als dat alles tot in de puntjes goed uitgevoerd moet worden, dan is daar dus tijd voor nodig! De natuur heeft dat perfect opgelost: er is een tijd met explosie van bloei, een tijd van uitbundig feesten, een tijd van langzaam, maar spectaculair sterven en een tijd van rust, een voorbereiding.

Doordewar

Waarom doen wij dat dan vaak niet? Waarom denken wij het beter te weten dan de natuur? Waarom gooien wij onze jaargetijden helemaal door elkaar of slaan er zelfs een paar over? Waarom willen wij, als onderdeel van, altijd alles anders doen of zelf regisseren? En waarom zijn wij ALTIJD maar bezig, altijd aan het rennen en vliegen? Zeg het mij maar!

“In the depth of winter I finally learned that there was in me an invincible summer. ”

ALBERT CAMUS

180 graden

Wat ik wel weet, is dat ik het roer echt helemaal omgegooid heb. Ik heb namelijk erkend dat ik onderdeel ben van dit machtig mooie plaatje en ik heb besloten mee te deinen met de stroom. Nou dat heeft nogal een uitwerking gehad op mijn leven. Van een neurotische controlefreakerige hiphopvlo, ben ik veranderd in een, voor mij, aanzienlijke rustiger en evenwichtiger mens door eenvoudigweg de vier jaargetijden te omarmen. Wat bedoel ik daar eigenlijk mee? Ik ben eens van een afstandje naar mezelf gaan kijken. Dat gebeurde niet zomaar hoor. Dat gebeurde toen een dierbare vriend tegen mij zei: ’Hee, Astrid, zou jij je eigen beste vriend kunnen zijn?’ Die vraag heeft mijn hele kijk op het leven veranderd. In eerste instantie bracht mijn antwoord mij al in a state of shock, want ik moest antwoorden: ’Nou, nee ….’ Jeetje, echt ik vond dat verschrikkelijk!

From a distance

Dus toen ik, daarna, van een afstandje naar mezelf stond te kijken, ontdekte ik het volgende toen ik mezelf een aantal vragen ging stellen: ’Wie ben ik nou eigenlijk? Doe ik echt waar ik blij van word en waar ik anderen blij mee kan maken? Luister ik wel voldoende? Ben ik eigenlijk wel aardig? Heb ik rust in mijn lijf en in mijn hoofd?’ Jullie begrijpen dat ik een aardig wrak was op dat moment, want ik moest op al die vragen hetzelfde antwoord geven, namelijk ‘NEE..’

Anita

Ik werd toen eigenlijk door het leven (lees natuur) zelf teruggefloten. Ik moest, of ik het wilde of niet, een paar stappen terug doen. Ik moest gaan bewegen op het goede ritme. Op the rhythm of life zoals Anita Baker zo mooi bezong. Wilde ik niet compleet overweldigd worden door mijn gehaaste, gejaagde, tamelijk egoïstische en vooral ongestructureerde en ietwat zelfdestructieve leventje, dan MOEST ik gewoon mijn netten aan de andere kant van de boot uit gaan zetten. En dat heb ik gedaan. Ik ben een oude wijze vrouw aan het worden. I go with the flow om het even mooi neer te zetten. Ik heb winters, lentes, zomers en herfsts in mijn leven gebracht.

Winterslaap

Ik heb mijn wekker op eind maart gezet

Loesje

Vivaldi..

Ik las heel bewust een winterperiode in wanneer ik ernstig stilte in mijn hoofd nodig heb. (Iedere dag wandelen helpt, maar dekt niet altijd de lading). Meestal ga ik dan op stilteretraite en doe ik net als de natuur een pas op de plaats. In maart van dit jaar ga ik naar het klooster in Sclerer in Cornwall. Maar een winterperiode is voor mij ook wanneer ik aan het verzinnen ben, wanneer ik aan het creëren of leren ben en wanneer ik iets aan het voorbereiden ben. Dat lijkt op stilstand, overigens niets mis mee hoor, maar voor mij is het een belofte. Zo eentje waar je echt nieuwsgierig naar bent.  

Mijn lenteperiode is de tijd om dat wat ik geleerd heb in de praktijk te brengen. Om aan de slag te gaan met wat ik gecreëerd heb. Dat is de periode van mijn trainingen en natuurcoachingstrajecten. En deze lente is dat ook de ‘geboorte’ van mijn CoachingHer Academy!

In de zomer geniet ik volop! Het is dan wat stiller in coaching- en trainingsland, omdat veel mensen met vakantie zijn. Je vindt mij dan heel vaak in de natuur. Ik ben dan ook een beetje lui, want ik vind het dan heerlijk om lekker in het zonnetje te zitten, lekker buiten te eten en tot laat in de tuin te zitten of op een terrasje te genieten van goed gezelschap met een wijntje en wat lekkers erbij.

Ja en dan de herfst. Voor mij een hele goede en drukke tijd voor mijn retraites en natuurcoachingtrajecten en trainingen. De natuur bereidt in deze periode haar ‘dood’ spectaculair voor. Het is dan zo verschrikkelijk mooi. Al die kleuren en geuren! Het maakt me dan ook een beetje triest om al dat moois voor een poosje te moeten missen. Maar het maakt me ook weer heel blij om te weten dat het slechts van tijdelijke aard is.

Ask yourself

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

ASTRID