Selecteer een pagina

UITDAGING

ASTRID DAANS

Afhankelijk van externe factoren of een oprecht verlangen naar verandering?

Ik ben er klaar voor

Je leest ze wel, die advertenties op de social media pagina’s: ‘Ik ben weer beschikbaar en toe aan een nieuwe uitdaging’. Ik ben hierdoor aardig getriggerd, want ik vraag me echt oprecht af of dat wel zo is. De ervaring leert dat die mensen meestal alleen maar een andere baan willen, het liefst in hun welbekende straatje. Er zijn beduidend minder mensen die het aflopen van een contract zien als een nieuw begin. Als een mogelijkheid te gaan exploreren waar ze nog meer goed in zijn of op onderzoek gaan om toch die droom te gaan najagen.

Ja maar…

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten, dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘Wie denk je wel dat je bent’ of nog erger: ‘Blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet’. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

‘Als’

Maar ook iedereen heeft, soms echt ver weggestopt, ook verlangens of zaken die ze willen bereiken of doen. Vraag aan iemand wat hij of zij gaat doen als ze de miljoenen jackpot zouden winnen. Het is dan net of er een kraan wordt opengedraaid. De meeste zeggen acuut te zullen stoppen met hun werk. Anderen willen een droomhuis kopen, een wereldreis maken, schulden afbetalen of weet ik het wat. Ze laten het dan wel afhangen van andere factoren buiten henzelf.

“Life is a song – sing it.

Life is a game – play it.

Life is a challenge – meet it.

Life is a dream – realize it.

Life is a sacrifice – offer it.

Life is love – enjoy it.”

SAI BABA

Een sprong in het diepe

Er zijn echter ook mensen die plots een heel andere richting in willen slaan. Die zelf een wending in hun leven willen en het onbekende willen gaan onderzoeken. Zij ervaren, diep binnen in zichzelf, een ‘onrust’, een weten dat er meer is dan wat zij kennen of weten. Het zijn die vrije zielen die iets willen achterlaten aan de wereld, iets wat ertoe doet. Ze weten nog niet precies hoe of wat maar gaan de uitdaging enthousiast aan.

Ja een echte uitdaging!

Dit kan je hele bestaan aardig op zijn kop zetten. Je wordt geconfronteerd met van alles: jezelf (ik begrijp mezelf soms ECHT niet), de ‘pruttelgeluidjes’ van die ander, onmogelijkheden, kansen, problemen, onnoemelijk veel plezier (want je doet echt waar je hart naar uit gaat), ontelbare leermomenten en ja, vaak ook pure frustratie en zo nu en dan momentjes van pure wanhoop inclusief de ‘pruttelgeluidjes’ van jezelf (‘Waar ben ik aan begonnen’ en ‘waarom gaat het niet precies zoals ik het heb bedacht’).

If you ever find yourself in the wrong story, leave…

Unknown

Pffft.

Maar ja dat hoort er gewoon bij. Een echte uitdaging heeft hobbels en bobbels en zo nu en dan een Mont Blanc! Een ECHTE uitdaging rekt je behoorlijk uit. Bij een echte uitdaging lopen ‘verbaasd’ en ‘verbijsterd’ hand in hand, knikkeren plezier en voldoening om de pot en spelen ‘twijfel’ en ‘wanhoop’ soms onder één hoedje. Gelukkig zijn ze geen partij voor doorzettingsvermogen en visie en is er een echte fotofinish van plezier en voldoening wanneer het gestelde doel of subdoel is bereikt.

The real deal

Ja, een ECHTE uitdaging is soms doodeng want het brengt je op plaatsen waar je nog nooit bent geweest en op paden die je nog nooit hebt bewandeld. Het is dan ook niet voor iedereen, want soms blijf je alleen overeind en op focus wanneer je voldoende lef en overtuiging hebt. Een beetje een kamikaze mentaliteit is ook nooit weg maar wanneer visie, volharding en positiviteit koplopers zijn dan heb je de helft van de race al in the pocket. En ja, die andere helft is soms behoorlijk bikkelen en afzien,

Maar o, wat is het de moeite allemaal waard!

ASTRID