Selecteer een pagina

VERANDEREN

ASTRID DAANS

Voor veel mensen een bijna angstaanjagend woord.

Ze houden hun leven het liefst simpel en eenvoudig door iedere dag opnieuw gewoon lekker vertrouwd hetzelfde te doen.

Let’s stick together

Ik vind het zo verschrikkelijk zonde en o zo jammer dat op deze manier zoveel talent nooit zal worden ontdekt. Laat staan worden doorgegeven aan de wereld! Veranderen moet je volgens veel mensen zoveel mogelijk vermijden. Je moet vooral onderdeel blijven van de ‘groep’, en zeker je hoofd niet boven het maaiveld steken!! We weten eigenlijk allemaal wat er dan gebeurt.. Je bent alleen veilig wanneer je strak in het gareel van je omgeving blijft lopen. Doe vooral ‘gewoon’ is vaak het dringende advies! Ik vind dat vaak heel triest, want het is zo leuk om buiten de lijntjes te kleuren!

Oops..

Veel mensen hebben daar gewoonweg best wel moeite mee. Veranderen doen ze niet graag. Het gros wil vasthouden aan wat ze kennen: ritme, regelmaat, stabiliteit en vastigheid. Verandering zet die hele boel op zijn kop met als gevolg een levensgrote bal in je buik! Ze voelen zich dan behoorlijk onzeker, omdat ze (naar hun idee) compleet uit balans raken. De één raakt in paniek, de ander wordt heel onrustig en weer een ander is behoorlijk uit zijn doen. Omdat ze eigenlijk helemaal niet zitten te wachten op die onrust, nemen ze sommige dingen gewoon voor lief. Eenvoudigweg om vooral die enge verandering te vermijden.

Altijd die ‘ander’

Ik vraag me oprecht af waarom dat zo is en waar dat vandaan komt. Waarom zijn we toch zo bang voor veranderingen? Misschien is het omdat de meeste mensen de regie over hun leven het liefst niet in eigen hand nemen maar het graag aan anderen overlaten. Vul het maar in: Instanties, familie, school, werk, maatschappij, vriendenkring, sportclub en noem maar op. We willen allemaal ergens bij horen en dat is helemaal niet gek. Het wordt wel een moeilijke toestand wanneer dat ‘systeem’ jou ervan weerhoudt te doen wat je wilt of waar je van droomt.

Change will not come if we wait for some other person or some other time.

We are the ones we’ve been waiting for.

We are the change that we seek.

BARACK OBAMA

Magic happens outside your comfort zone

Toch denk ik dat het niet de verandering is die al die onrust veroorzaakt. Het is denk ik eerder de angst om het bekende, het ‘veilige’ te verlaten. Want je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Daarom blijven de meeste mensen keurig netjes binnen hun comfortzone in het leven dat ze leven. Eigenlijk zonder eens goed te onderzoeken of die angsten wel zo reëel zijn. Wanneer ze dat wel zouden doen, zouden ze merken dat ze vaak heel irrationeel zijn. Natuurlijk moet je je goed voorbereiden en je moet zeker de angst kwijt zien te raken wanneer je je baas wilt ontslaan en je eigen bedrijf wilt  beginnen, emigreren of die opleiding tot acteur of weet ik wat, wilt gaan volgen.

Feel the fear but do it anyway

Maar bedenk hoe leuk het kan zijn om er achter te komen dat verandering helemaal niet zo eng is als je denkt. Sterker nog: je hebt verandering nodig om vooruit te komen. En ja, dan moet je uiteindelijk toch in het diepe springen want je kan niet alles voorzien. Lef helpt! Lef en vertrouwen in jezelf! Ik zelf ben altijd een eigenwijs branieschoppertje geweest die al heel vroeg voor zichzelf zorgde en nergens bang voor was (en als ik het wel was, dan liet ik dat niet merken). Ik weet dat dit mij enorm geholpen heeft om steeds te durven veranderen. En natuurlijk is elke verandering in het begin een beetje eng, maar het is net als zwemmen of fietsen. Ook dat is in het begin moeilijk en eng, maar op het moment dat je dat onder de knie hebt, merk je dat het hartstikke leuk is.

Neem de regie over je eigen leven

Daarom weet ik 100% zeker dat het goed is om voor jezelf te kiezen in het leven. En dan bedoel ik niet dat je moet veranderen in een egoïstische narcist. Maar wanneer jij lekker in je vel zit en die dingen doet die goed voor je zijn, kunnen heel veel mensen daarvan meegenieten, bedenk ik dan maar. Durf te gaan voor je dromen! Doe je best om je doelen te behalen. Weet dat alles mogelijk is, zolang je het zelf wilt. Je wilt toch niet een leven lang bezig zijn om de hoogste top van de ladder te bereiken om pas aan de top erachter te komen dat hij tegen de verkeerde muur staat..

The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new…

Socrates

Conclusie

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

En om af te sluiten weer een dingetje wat ik me herinner van mijn oma zaliger Zij zei altijd: ’Verandering van spijs doet eten’ en ik ben het daarmee eens.

ASTRID