Selecteer een pagina

COMPASSIE

ASTRID DAANS

Voor de één is dat met de ander meevoelen zonder het hart te verliezen voor de ander een potje meehuilen met de wolven…

Compassie en medelijden..

Volgens het woordenboek zijn het synoniemen, maar voor mijn gevoel is er wel degelijk verschil

The weight of the world

Medelijden is letterlijk het mee lijden met iemand, dus dat je zijn of haar leed op een bepaalde manier overneemt. Als je compassie toont aan iemand, dan heb je eerder begrip voor zijn/haar situatie. In compassie zit het woord passie. Passie is een vuur wat ontspringt, wat mij betreft, uit je hart. Als je vol compassie bent, doet je hart hartstochtelijk mee, echter, zonder zichzelf erin te verliezen.. Kunst is om dat hart een beetje in te tomen en het niet de overhand te laten krijgen. Er moet een moment zijn waar je hoofd ook om de hoek komt kijken. En dat is volgens mij het grote verschil tussen compassie en medelijden.

Even op een rijtje

Medelijden daarentegen blijft hangen in je hart, het neemt als het ware het leed op een bepaalde manier over. Het leed en de last worden dus gedeeld. Bij Compassie daarentegen leef je MEE en dan duik je er niet IN! Alleen op die manier kan je iemand, en ik als coach helemaal! objectief helpen, vanuit een helder oogpunt en zonder oordelen. En dat is waar veel mensen aan moeten werken want dat kost training en moeite en vooral goed luisteren!

I think one of the best words in the English language is ‘compassion.’

I think it holds everything. It holds love, it holds care… and if everybody just did something, we all make a difference.

Michael Crawford

Yes, and what about me?

Yep, vergeet vooral jezelf niet! Compassie alleen voor anderen zorgt ervoor dat jouw motortje niet opgeladen wordt. Je moet nooit vergeten om OOK naar jezelf om te zien, om vooral lief te zijn voor jezelf. Compassie te hebben MET jezelf. Ik ervaar dat mensen zo verschrikkelijk streng kunnen zijn, vooral voor zichzelf! ‘Dit kan niet, dat mag niet, dat moet je niet doen, je ziet er niet uit, mijn haar zit verschrikkelijk, Ik voel me niet lekker, NIET zeuren! Neem gewoon een aspirientje en ga vooral gewoon door! Ziek zijn doe je maar in je eigen tijd..’ Herkenbaar?

Maar hoe krijg je compassie met jezelf? Stel, jouw beste vriendin komt naar je toe. Ze zit er helemaal door en weet niet hoe verder? Door de zorgen is ze kilo’s afgevallen en loopt eigenlijk de hele dag te huilen, een hoopje ellende. Wat zeg je tegen haar? Sla je liefdevol een arm om haar heen en luister je naar haar of zeg je ‘Niet zeuren meid, neem een aspirientje en gaan met die banaan??!!’ Neen toch?? Nou dan! Waarom zeg je dat dan NOOIT tegen jezelf wanneer je even niet zo lekker in je vel zit en alles niet loopt zoals je graag zou willen?

2ways

Compassie gaat dus twee kanten op. Iedereen kan compassie laten zien en laten stromen. Je kunt altijd warmte en vriendelijkheid aan de ander en aan jezelf geven. Het maakt je mooier, fijner, wijzer, completer en bovenal liefdevoller. En het is niet zo moeilijk om te leren, een beetje oefenen en je geeft de wereld kleur, liefde en positiviteit.

If you want to be happy, practice compassion

If you want others to be happy, practice compassion

Wees er niet zuinig mee

En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie.

Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier.

En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Make the world a BETTER place…..
Let’s start today!

ASTRID