Selecteer een pagina

ZEILEN

ASTRID DAANS

De één laat de wind gewoon haar gang gaan en ziet wel waar het schip strandt. De ander heeft lak aan wat die wind wil en positioneert de zeilen efficiënt en koersvast in de richting die vooraf ingesteld is.

Om te zeilen heb je dus wind nodig. Dat kan een heerlijk briesje zijn, maar ook een heuse storm! In beide gevallen moet je weten waar je mee bezig bent. Het is niet alleen belangrijk te weten hoe je die wind bespeelt, maar ook hoe je van A naar B komt. En daarvoor moet je van tevoren koers bepalen en houden. Eigenlijk geeft juist dat ‘op koers blijven’ ontzettend veel voldoening en nog meer plezier.

Het zou voor mij echt een nachtmerrie zijn wanneer ik in plaats van op een tropisch eiland, op Nova Zembla terecht zou zijn gekomen, om maar iets te noemen! En ik vind het erg om te zeggen, maar dat overkomt nogal wat mensen. Mensen die gewoon niet weten waar ze naartoe gaan, laat staan weten waar ze terecht komen! Die niet hebben geleerd hun koers vooraf te bepalen en op de bonnefooi aan het avontuur beginnen. Zonder plan, zonder kompas en daardoor zonder zelf vastgesteld doel.

Zolang je je eigen koers bepaalt, raak je nooit het noorden kwijt.

Zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik inmiddels behoorlijk ontspannen, maar heb, en ik kom er niet helemaal van af, het controlefreakje in mij niet helemaal opgedoekt. Gelukkig maar, want ik zou er niet aan moeten denken om ergens naartoe geblazen te worden waar ik NIET wil zijn of erger nog, een poos, zonder wind, een potje doelloos te moeten ronddobberen in de mist, verlangend naar meer.

Nou kan het best zo zijn, en dat is in mijn leven ook meerder malen voorgekomen, dat je zo’n ‘dobberperiode’ even nodig hebt. Dat je gewoon even de bewegingen van de natuur moet ondergaan. Dat je moet ontdekken dat er ook schoonheid en een les verborgen zit in het getij, de tegenwind, de storm soms, de onverwachte opklaringen, de tegenstroom, de complete windstilte of de dichte mist. Weet dat er altijd ergens een vuurtoren of een lichtbaken is die jou richting en moed kan geven om vooral niet uit het oog te verliezen om -wanneer de tijd daar is- te doen wat je moet doen. Gewoon vol overgave, netjes op koers, de wind in de zeilen en met inzet van alles wat je in huis hebt.

Ik ben nu eenmaal voor helderheid en duidelijk plannen! Hoe doe ik dat? Nou, ik stel mezelf heel regelmatig een aantal, vaak dezelfde, vragen. Gewoon om bij de les te blijven. ‘Waar wil ik naar toe? Hoe ga ik daar komen? Wat wil en kan ik bijdragen? Hoe kan ik kleur en/of richting geven aan mezelf, aan die ander en aan de wereld om mij heen, en ‘last but not least’ hoe kom ik dan in beweging en als dat het geval is hoe blijf ik dan vervolgens ‘on track’?’

Twenty years from now you will become more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do.

So Throw off the bowlines.

Sail away from the safe harbour.

Catch the trade winds in your sails.

Explore.

Dream.

Discover.

Mark Twain

Ik weet inmiddels dat alles wat het waard is om na te streven, werk, doorzettings-vermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wilt of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Je gijpt, giert en er zullen zelfs momenten zijn dat je zal moeten deinzen of overstag zult moeten gaan!!

Wat ik echter absoluut zeker weet, is dat op koers blijven uiteindelijk een geweldige beloning oplevert.

Door vast te houden aan je dromen, je doelen en je principes, zul je ze uiteindelijk waarmaken. Dan gooi jij je anker uit waar jij wilt en dan zal het je voor de wind gaan, of je het nu wilt of niet!

ASTRID