Selecteer een pagina

CORNWALL

ASTRID DAANS

Wispelturig: zo loop je heerlijk in een bleek zonnetje met een blauwe lucht, om het volgende moment haast van je pad gespoeld en geblazen te worden en zelfs hagel om je oren te krijgen!

Gesetteld

Zit in mijn kamertje achter mijn burootje en voel de wind op mijn gezicht (nee we hebben hier GEEN dubbele beglazing!). Het straalkacheltje aan de muur is momenteel mijn grote vriend. De vogeltjes kan het geen klap schelen, die zijn er aan gewend en blijven vrolijk doorzingen. Hoe ze dat doen is mij een raadsel. Ze worden volgens mij uit de bomen geblazen, want ik heb het hier niet over een briesje hoor! En dan ploeps…wind weg, regen weg, het bleekblauwe luchtje terug en ja hoor OOK het zonnetje…. geweldig dit contrast.

Terug naar mijn bijbel…

Psalm 23.. ‘de Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’. Dat mogen ervaren maakt mij stil, intens dankbaar en ontroert mij nog steeds iedere dag. Het is zo heerlijk, die niet te beschrijven rust. Ik hoef mij geen zorgen meer te maken, nergens over. En dat was niet zo lang geleden nog wel een tikkie anders..

Green pastures

Wandelen is als grabbelen in een grabbelton, het is hier prachtig. Mijn eerste wandeling was naar de zee. Er is hier geen strand maar wel stoere rotspartijen waar de golven op stukslaan. Op een gegeven moment is het zo steil dat je moet oppassen dat je niet gaat versnellen, want je zou zo het pad afrollen haha. Van ’the man’ Morrison bezong het zo prachtig: ‘Green pastures, high upon a hill, green pastures, so quiet and still’.. En dat is ECHT zo! Aan de ene kant groene heuvels en dalen met witte stipjes.. lees: schapen.. en aan de andere kant die rotsachtige kust. En dan die stilte..alleen geluiden waar je blij van wordt. Ik herken nu ook de schreeuw van een fazant. Man..wat zijn die beestjes nerveus! Één ding is zeker, elke stap is adembenemend en maakt het eindpunt meer dan de moeite waard!

Lost

Nou, niet echt, maar me wel goed verkeken op waar ik was. Maar goed, ik ontdekte wel een prachtig pad op zo’n pasture. Letterlijk adembenemend (want ik liep soms echt te happen naar lucht) mooi; ik keek zo op de zee. Dat pad leidde me, als toetje, naar het kerkje wat ik die eerste dag van een afstand had gekiekt. Idyllisch gelegen op, je begrijpt het ondertussen al, een heuvel. Je kunt hier uren lopen zonder een mens te zien. Ideaal voor een stiltecoach zou ik zo zeggen.. Maar ook heerlijk voor mij als christen. Ik hou van die onderonsjes met mijn Heer.

Een beetje van dit, en een beetje van dat

De storm van gisteren is over; het is op dit moment windstil, maar dat kan zo weer veranderen heb ik ondertussen zelf ondervonden. Het is een druilerige ochtend en alles ziet er een beetje mistroostig uit (die vogels blijven gewoon vrolijk doorzingen hoor..) Ik heb grandioze spierpijn van mijn ‘hoogtetraining’ van gisteren (ruim 3 uur heuvel op en heuvel af gelopen..) dus vandaag even geen’ gekluun’.

Bezinnen

Een mooi moment om mijn leven weer eens serieus te bekijken. Waar sta ik vandaag? Ik heb de laatste tijd teveel gedaan aan dingen waar ik niet echt blij van werd. Dat gaat dus met ingang van direct weer veranderen. Ik wil geen windstoten, hagel en bliksem meer in mijn leven. Ik wil weer rustig genieten van mooie wolkenpartijen, frisse briesjes, een regenbuitje op zijn tijd en regelmatig een zonnetje op mijn hoofd. Ik ben te dankbaar voor alles wat ik gekregen heb, dat ik het niet (meer) laat opslokken door de gekte van alledag en de verwachtingen van anderen.

My great love is my home county of Cornwall, I love to sit and watch people enjoying themselves on the beaches and in the harbour towns of Cornwall.

John Dyer

It’s raining! Not man, but cats and dogs

Dacht ik dat het eerder hard regende…. niet dus! Jemineetje wat een hondenweer. Ik trek er toch maar op uit, want ik heb ruimte nodig vandaag. Ben niet zo van het binnen zitten. Compleet ingepakt trotseer ik de storm. Ik ga maar niet naar de zee, want ik ben bang dat ik er dan ingeblazen word. Ik blijf lekker ‘veilig’ in the higlands, waar ik wederom het spoor bijster raak. Ik aanvaard het maar met een smile en met wat klim- en vraagwerk kom ik uiteindelijk weer op zo’n binnenweggetje richting Sclerder Alley, Pfffft. Maar ik klaag niet, want dat gedoe is wel goed voor de stappenteller en het verbranden van calorietjes. Ben lekker bezig en ik ben vooral heel lief voor mezelf!

Mèèèèh

Het stikt hier van de schapen, ook het klooster heeft een kudde en ja, er zijn al lammetjes! Zo schattig maar wat maken die kleine ‘wolballetjes’ een herrie! De hele dag en een groot deel van de avond èn de nacht. Maar oh oh oh, wat is het leuk om naar die kleine springertjes te kijken. Al zullen er een heleboel Pasen niet meemaken… Tja, hier hebben ze die schapen niet voor het leuke. Zij voorzien in het levensonderhoud van heel veel gezinnen op Cornwall. Schapen en het verhuren van vakantie-accommodaties. Je breekt er je nek over.

Mist… A case of Wuthering Heights

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Easy on a sunday afternoon

Mijn retraite is afgelopen en nu ga ik genieten van mijn zondag. Het is mooi weer: droog, prachtige wolkenpartijen en heel veel zon! Nou, ik heb me dit keer ECHT een rotje gelopen (12 kilometer) en ik besluit dat ik dringend een cursus kaartlezen moet gaan volgen. Tjongejonge, ik maar denken dat ik naar Looe liep, kom ik uit bij Sclerder Alley, juist ja, waar het klooster is. Heb ik een gigantische cirkel gelopen.. nou toen maar weer weer langs de Abbey richting zee. Mezelf getrakteerd, op aanraden van, op een real Cornisch gin & tonic. Nog nooit gedronken, maar dit kan zo maar mijn nieuwe favoriete drankje worden. Een heerlijke zondag met de perfecte afsluiter dus.

Er is een tied van…

En dan breekt de dag van vertrek aan, en je gelooft het of niet, de lucht is strak blauw en het zonnetje een echte uitslover.. Ik breng nog een laatste bezoek aan de Chapel en maak mijn allerlaatste rondje door de tuin en wacht tot Jean-Pierre mij naar Liskeard brengt.

Vanavond weer thuis!!

ASTRID