Selecteer een pagina

ONT-MOETEN

ASTRID DAANS

Ik heb al een voorzetje gedaan op mijn Facebook pagina: CoachingHer. Ik vond de afbeelding op mijn gebruikelijke zoektocht op Google. Daardoor heeft het woord voor mij, out of the blue, een nieuwe dimensie en betekenis gekregen! Je leest er normaliter gewoon glad overheen, je spreekt het in één zucht uit en dan, heel opeens, krijgt het een geheel nieuwe betekenis door het simpelweg in tweeën te breken!

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Ontmoeten en ont-moeten hebben dus beiden een eigen betekenis, hun eigen kleur en een eigen emotionele lading. En bij allebei gebeurt er iets. Bij allebei gebeurt er iets met ons hart, want ont-moeten zorgt uiteindelijk voor ontmoeten, voor interactie, intern of extern. Echt ontmoeten maakt eigenlijk de afstand tussen je hart en je hoofd kleiner, zodat die twee uiteindelijk een dansje samen durven te wagen.

Nou, weer even terug naar ont-moeten. Niets meer moeten… Leuk! Maar betekent dat dan dat ik niets meer moet doen?

Nou ik dacht het niet!

Voor heel veel mensen is dat keihard werken. Kijk nou eens eerlijk naar jezelf. Hoe vaak doe jij dingen waarvan jij vindt dat je die MOET doen of moet hebben of moet zijn? Van jezelf hè, bedoel ik nu. Je moet je hele agenda volproppen met activiteiten (want dat DOE je uiteindelijk zelf). Want je bent toch zeker een vrouw van de wereld! Zo eentje die met haar tijd meegaat?! Carrière, wereldbaan, super intelligente kids (ze moeten met 4 al kunnen lezen…??!), walk-in closet, succes, killerbody, Doutzen Kroes gezicht (óók op hun 57e), exotische vakanties, een huis wat zo uit een woonmagazine geplukt kan zijn, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nou ONT-MOETEN hier betekent dan eigenlijk loslaten. Naar je hart luisteren en jezelf heel oprecht afvragen ‘Wat wil ik nou ECHT, wat wil ik vanuit het diepste van mezelf mijn hart, mijn ziel?’ En wanneer je daar het antwoord op hebt gevonden stel je jezelf de volgende vraag: ‘Wie wil ik zijn of worden?’ Vraag ook dit jezelf af vanuit het diepst van je hart, je ziel. Wanneer je daar eerlijk op geantwoord hebt, kom je op een unieke plaats. Want daar en alleen daar vindt de ontmoeting plaats. De ontmoeting met je wezenlijke, prachtige, liefdevolle en bovenal unieke zelf en niet met het ‘IDEE’ van jezelf of van je omgeving.

Dus alleen wanneer je stopt met ‘moeten’ (want dat is dwang volgens mijn oma zaliger) kom je jezelf tegen. En hoe jij die ontmoeting vervolgens inkleurt, bepaalt of die ontmoeting leuk is of niet.

Ben de persoon die je graag wilt ontmoeten

Liefs,

ASTRID