Selecteer een pagina

VRAGEN

ASTRID DAANS

Vragen zijn de steppingstones naar wijsheid. Wanneer je jezelf iets afvraagt word je vanzelf nieuwsgierig naar de oplossing en ga je automatisch en met zin nadenken over een antwoord.

Om krachtig(er) in het leven te staan en vooruitgang te boeken is het handig wanneer je jezelf goede vragen stelt. Vragen laten je hersenen kraken en kunnen je verrassen met wijsheden waarvan je vooraf geen idee hebt.

Vraag er flink op los
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben dol op mensen die vragen. Een heleboel mensen voelen zich toch behoorlijk opgelaten want iedereen heeft het volgende gezegde wel eens om de oren gekregen: ’Kinderen die vragen, worden overgeslagen…’ Wie dat verzonnen heeft? Hoezo niet vragen?? Juist wanneer je niets vraagt gebeurt er niets of sterker nog: gaat er van alles mis.

Niks mis met een (goede) vraag
Wat is er nou mis aan vragen? Wanneer je iets niet weet en je krijgt het antwoord, dan heb je kennis gekregen. Je hebt kennis en inzicht gekregen om toe te passen in jouw leven waardoor jouw leven niet alleen meer inhoud krijgt, maar je ook anderen kunt helpen om te groeien. Daar zie ik echt niets verkeerds aan.

When you stop learning, stop listening, stop looking and asking questions, always new questions, then it is time to die.

Lilian Smith

Visualize
Wij zijn allemaal wel bekend met het fenomeen dat je doelen moet visualiseren, ze het liefst ook hardop moet uitspreken en ze dan ook nog eens aan zoveel mogelijk mensen moet mededelen. Je kunt dus het beste aan de hele wereld laten weten dat je die doelen gaat bereiken en dat je de acties daarvoor zult ondernemen.

Onderzoek
Nu hebben psychologen van de universiteit van Illinois aangetoond dat als je jezelf vragen stelt voordat je ergens aan begint je dan beter blijkt te presteren. Ze hebben daar een groep studenten puzzels gegeven om op te lossen. De ene helft moest een minuut lang hardop zeggen: ’Ik ga aan deze puzzels werken’, terwijl de andere helft zich alleen een minuut lang moesten afvragen: ’Ga ik aan deze puzzels werken?’ Nu bleek die tweede groep het duidelijk veel beter te doen en ook met meer oplossingen op de proppen te komen. De motivatie van die groep was veel hoger. Omdat de studenten zichzelf een vraag stelden, wekten ze daarmee nieuwsgierigheid op en de zin om na te denken. En dat zorgde er weer voor dat ze het leuk gingen vinden.

When you stop learning, stop listening, stop looking and asking questions, always new questions, then it is time to die.

Lilian Smith

Time flies when you're having fun!

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vindt je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet. Alleen die vragen stellen je in staat om iets nieuws te leren omdat je dan op onderzoek gaat naar dat wat je niet weet. Je gaat dan actief zoeken naar een antwoord. Zo word je steeds wijzer en wijzer door je steeds maar dingen te blijven afvragen. Dit moet dan ook een vast proces in je leven zijn want het leuke is dat wanneer je een antwoord hebt gevonden de volgende vraag zich dan weer aandient. We zijn eigenlijk nooit klaar met leren.

‘De vraag uitgesproken op het randje van het denken, waar het denken niet verder kon, geeft toegang tot het niet-bedachte, tot wat niet te bedenken is, tot de rest van de werkelijkheid, massief en onmetelijk en tegelijkertijd een en al openheid en helemaal niets.’

 

Een supermooie passage uit het boek: ‘wie het niet weet, mag het zeggen’ van Harm van der Gaag..

Mijn conclusie is dus: Blijf altijd vragen, want de enige domme vraag is de vraag die je niet stelt. Voel je daarom nooit te groot, te klein, te jong of te oud om vragen te stellen aan jezelf of aan de ander. En ga ook je hoofd niet breken over wat goede vragen zijn want iedere vraag is een goede vraag wanneer de intentie, om een antwoord te krijgen of te vinden oprecht is.

Ik wens jullie veel vragen (en antwoorden) deze week.

Liefs,

ASTRID