Selecteer een pagina

BESTEMMING

ASTRID DAANS

Zit ik een beetje te googelen kom ik de volgende quote tegen van Mark Twain:

‘The two most important days in your life, are the day you are born, and the day you find out why.’

D-question
Met die vraag ben ik eigenlijk altijd bezig. Mijn doel en bestemming op deze aardkloot. Als christen is dit eigenlijk DE rode draad van mijn leven. Zijn doel voor mijn leven! Natuurlijk wil ik vriendelijk zijn en natuurlijk wil ik een liefdevol mens zijn voor anderen, en mijn zaakjes goed op orde hebben, maar die speciale bestemming waarvoor ik op de aarde ben, is mijn ultieme doel wat langzaam maar zeker meer en meer gestalte aan het krijgen is.

Luister naar..
Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers, is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Love recognizes no barriers. It jumps hurdles, leaps fences, penetrates walls to arrive at its destination full of hope.

Maya Angelou

‘Wie, wat, waar, hoe?’
De eerste vraag die ik, en ik hoop ook jij, kan stellen is: ’Wat wil ik met mijn leven? We hebben vaak opleidingen gevolgd maar die vraag is volgens mij onlosmakelijk met het mens-zijn verbonden. Wat wil ik nu eigenlijk, en ‘wat is mijn doel op deze wereld?’ Als kind had ik altijd al zoiets van ik ga mensen helpen. Alleen de gedachte daaraan maakte mij al blij. Mensen zijn dus al vanaf mijn jeugd een passie voor mij. Ik ben een echt mensen-mens. Maar dan ben ik nog niet bij mijn bestemming.

Kiezen is zoooo moeilijk
Het grote ding is dat we zo verschrikkelijk veel keuzes hebben. Het leven is wat dat betreft een grote snoeppot, tot de rand gevuld met mogelijkheden en keuzes, en kiezen is dan niet altijd even makkelijk. Pfft.. over het kiezen van een snoepje kon ik al een, volgens mijn zus Lita, eeuwigheid doen, laat staan over belangrijke keuzes in je leven. Er is zoveel mogelijk en eigenlijk ligt niets vast. We hebben een eigen keuze, we kunnen heel veel zelf bepalen en we hebben dan ook nog eens de vrijheid om daarin te gaan wandelen.

Destiny
Maar hoe weet je nu of het de goede weg is die je aan het volgen bent? Sommige mensen weten dat al vanaf hun geboorte om zomaar te zeggen. Die hebben een passie en een doel. Mijn oudste zoon heeft een vriend, al vanaf zijn kleutertijd. Dat ventje riep toen al: ’Ik word hersenchirurg!’ Hij is het nog niet maar hij studeert geneeskunde en is hard op weg zijn bestemming in te vullen. Nou dat heeft natuurlijk niet iedereen zo glashelder voor ogen.

‘Cause I want to be HAPPY
Wat wel voor iedereen geldt, is dat wij mensen gewoon allemaal gelukkig willen zijn. We weten ook dat je je gelukkig voelt wanneer je dingen doet die je leuk vindt. Dus zal een groot deel van onze bestemming te maken hebben met passie en de dingen die je leuk vindt.

Onderdeel van..
Een ander aspect wat bijdraagt aan ons geluk is dus ook mededogen en betrokkenheid. Zo word ik altijd geraakt door onrecht. Dat kan ik niet uitstaan! Ik zal altijd opkomen voor mensen, dieren overigens ook, waar onrecht aan gedaan wordt. Dat resulteert in lidmaatschappen van het Wereld Natuurfonds tot Amnesty International en alles wat daar tussen zit (Hartstichting, Kankerbestrijding Cliniclowns, Het Vergeten Kind enz.) En dan heb ik het nog niet over giro 555…

Do more of what makes you happy

Om een beetje helderheid te krijgen in deze “keuzebrei’ en om vooral richting jouw bestemming te blijven bewegen kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Wat zou je doen als je zeker weet dat je niet de mist in kunt gaan; dat je niet kan falen? Dat je niet bang hoeft te zijn dat je er niet goed genoeg voor bent? Dat alles wat je onderneemt zal lukken en succesvol zal zijn?
  • Waar gaat je hart sneller van kloppen? Met andere woorden wat inspireert jou en wat maakt jou blij? Waar wil je iedere dag vroeg voor opstaan en lange dagen voor maken?
  • Waar krijg je de rillingen van en vind je absoluut helemaal niets en trekt je helemaal niet aan? (dat wil niet zeggen dat je daar nooit iets mee moet want: ’magic happens’ – nog steeds! – outside your comfortzone)
  • Wat gaat je goed af? Waar ben je goed in? Waar blink je in uit? Met andere woorden waar liggen jouw talenten? Waar zit jouw kracht? Waar ben je sterk in?
  • Hoe kan jij die wereld een tikkie mooier maken? Jaha.. wat kan JIJ toevoegen aan de wereld? Vraag je dat eens serieus af. Voor mij is dat bij alles wat ik doe of zeg liefde te laten regeren. Maar wat is dat voor jou? We hebben allemaal een uniek pakketje meegekregen aan talenten. We zijn allemaal unieke persoonlijkheden.. er is er maar 1 van jou om het zo maar te zeggen. Dus kunnen wij, ieder op zijn/haar eigen manier een positieve ‘draai’ aan de wereld geven. Hoe mooi is dat!

Natuurlijk weet je veel van jezelf, maar het is niet verkeerd dat ook af en toe te checken bij een ander. Vraag je vrienden welke kwaliteiten zij bij jou zien. Wanneer je een coach of een mentor hebt is het goed regelmatig te spiegelen en te evalueren of je nog op koers naar je bestemming bent. Want niets staat 100% vast en bijsturen kan natuurlijk altijd!

Dus neem de tijd en ontwikkel! Wanneer je jouw bestemming ontdekt hebt en je het zeker weet, zou ik je aanraden niet (meer) te wachten, maar te gaan met die banaan! Want:

I’ts the journey that teaches you a lot about your destination.
DRAKE

Liefs,

ASTRID