Selecteer een pagina

ZIEN

ASTRID DAANS

Met dit ZIEN bedoel ik niet kijken, nee bij dit zien gaat het hart meedoen en bij dit zien komen ook empathie en compassie om de hoek kijken.

BAM!

En dan is het er opeens. Vanochtend onderweg naar de kerk kwam deze uit mijn hart gefloept. ZIEN.

Opeens voel ik pijn en mededogen. Niet zo gek misschien, want momenteel worden we overstroomd met vreselijke orkanen. Ze verwoesten complete eilanden. Slingeren hele hebben en houwens de zee in en het aller triestste.. ze roven mensenlevens, scheuren geliefden van elkaar weg en zorgen voor verdriet, shock, ongeloof en totale ontreddering. Ze laten in een nanoseconde hoop van het ene op het andere moment in rook opgaan.

Caring & Sharing

Ik wil het hebben over het zien in de betekenis van OMZIEN. Kijk zo’n storm zie je niet over het hoofd. Het nieuws, de kranten en de media storten zich erop en ieder uur van de dag kan je wel een update volgen. Dus over het hoofd zien is in deze een moeilijke.

Gelukkig heeft onze regering de eerste hulpgoederen al op weg gestuurd, wil de koning zijn medeleven betonen en is er een rekening geopend: 5125 (t.n.v. het Rode Kruis) waar we op kunnen doneren om de mensen in de getroffen gebieden te helpen in de eerste basisbehoeften: tenten, bedden, dekens, water, medicijnen en voedsel. Allemaal geweldig en heel erg nodig. En alsjeblieft stort een bedrag(je) op eerdergenoemde rekening!

Compassie

Dit is dus slechts de inleiding, want eigenlijk wil ik een (behoorlijk) beetje dieper gaan. Ik wil het hebben over het ZIEN van je buurvrouw, je broer, zus, tante, collega of je geliefden. In tegenstelling tot het natuurlijke geweld wat we met onze ogen kunnen aanschouwen, gaan mensen soms door stormen die we alleen kunnen zien met ons hart. En dan alleen wanneer dat hart zijn deuren opent voor empathie en mededogen.

My humanity is bound up in yours, for we can only be human together.

Desmond Tutu

Er gewoon zijn

Wanneer we echt gaan omzien naar die ander. Wanneer we ons gaan verdiepen in die ander. Wanneer we gaan proberen om bij hun gevoel te komen en we gaan meevoelen in hun situatie. En natuurlijk is het niet de bedoeling dat wij gaan wroeten in hun hoofd of erger nog, door ze op onze eigen manier, te gaan ‘bepsychologiseren’. Nee waar ik het over heb is iemand een schouder bieden om op te huilen of die helpende hand uit te reiken of gewoon een kopje koffie te drinken zonder iets te zeggen maar door er gewoon te zijn voor die ander.

One of the secrets of inner piece is the practice of compassion

 

De kleine dingen die het doen

Dat is wat ik bedoel met de wereld een tikkie mooier maken. Dat hoeven geen mega projecten te zijn, nee het zit hem vaak in die kleine dingen, in liefdevolle gebaren en in praktische hulp waar niemand iets van af hoeft te weten.

Draaien

Dat doe ik door aan mijn eigen ‘ienimieni’ wereld een andere ‘draai’ te geven. Door even niet mijn IK op de eerste plaats te zetten, maar het gewoon een poosje buiten spel te zetten. Bij ‘mijn’ zien draait het dan ff niet om mezelf. Dat zijn de momenten dat ik die ander op dat voetstuk zet en ik die ander gewoon even hoger acht dan mezelf.

When the heart takes over

DAT zijn die momenten waar mijn hart het overneemt van mijn verstand (en in mijn geval gebeurt dat heel regelmatig). Waar de liefde die in mijn hart woont de boel laat overstromen en ervoor zorgt dat mijn ogen tijdens het autorijden vollopen. Dan heb ik gewoon te doen met de wereld en met al die mensen die door stormen heengaan erop.

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’

En door mijn tranen heen ben ik hartstikke blij! Ik ben niet overdreven of te gevoelig… ze zijn er gewoon!! Hun timing is perfect en ze duiken op wanneer je het ‘t minst verwacht en het hardst nodig hebt.

Liefs,

ASTRID