Selecteer een pagina

ONFOCUS

ASTRID DAANS

Onfocus
In een wereld waar alles lijkt te draaien om succes, doelen stellen, actie ondernemen en focus ga ik nu een bommetje gooien met de naam onfocus en ja je leest het goed. En ik laat het zo staan en weiger de Engelse versie: ‘unfocus’ te gebruiken, want waarom mag ‘unfocus’ wel en onfocus niet??! En je weet nooit, misschien introduceer ik nu wel het nieuwe woord van 2018 in de dikke van Dale!
Even terug dus naar onfocus.. ‘Hee Astrid, wil jij nu zeggen, dat jij als ondernemer, niet meer gaat focussen? Dan kan je net zo goed stoppen met je business!’ Wees gerust ik ben niet in de war en ik weet zeker dat aan het eind van deze blog duidelijk is wat ik bedoel.

The key to success and happiness is to focus and onfocus your conscious mind. Find balance and reach for things you desire and people you love…

ASTRID DAANS

Focus
Begrijp me niet verkeerd focus kan zeker voor enorme veranderingen zorgen. Want als je goed kunt focussen dan stop je pas met iets tot het af is. (Het is nu 2:01 uur en ik zit vol inspiratie, dus die blog moet af!) Als je gefocust bent dan zorg je er eigenlijk voor dat je jouw gedachten, emoties en handelingen dusdanig coördineert zodat je datgene wat je doet goed doet en/of goed afmaakt.

Als kind ben je eigenlijk al een meester in het focussen. Geloof me, die houden een hele dag stilzitten op school anders echt niet vol. In de zakenwereld moet je ook goed kunnen focussen op bewegingen in de markt om een marktaandeel te krijgen of om uit te breiden. En om dichter bij huis te blijven, probeer maar eens een kast van I..a in elkaar te zetten zonder focus of een nieuw, voor mij tegenwoordig vegetarisch, recept te volgen. Gaat je niet lukken! Dus focus is goed. En dan heb ik het over gezonde focus.

Ik moet, ik moet, ik moet
Er zijn echter ook mensen die, vaak zonder het te beseffen, van focus een soort van levensovertuiging hebben gemaakt. Die geloven dat focussen de belangrijkste vaardigheid is, die geloven dat, wil je succes (ook best een beetje ‘ongrijpbaar’ begrip) behalen, je dan van focussen een kerncompetentie moet maken. En daar bedoel ik mee (om even niet met coachtermen te gaan slingeren) om van focussen een absoluut moeten te maken. Iets waar je absoluut naar moet streven.

Dan kan focussen een niet zo positieve invloed op je doen en laten hebben. Het kan je dan zelfs zwakker maken. Omdat je je zo focust ga je dingen over het hoofd zien die ook belangrijk zijn. Je kan er dan zo in opgaan dat je dan bijvoorbeeld je familie, verjaardagen of je vrienden kunt ‘vergeten’. Nou dan wordt het tijd voor verandering, dan maakt onfocus acte de présance..
En gelukkig is dat geen ingewikkeld verhaal.

ZEN
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg de meest fantastische ideeën en ingevingen meestal wanneer ik onder de douche sta. Ik heb tegenwoordig zelfs mijn telefoon in de aanslag om ze in te spreken wanneer ze oppiepen. Op de één of andere manier heeft die heerlijke warme straal op mijn rug een zeer rustgevend effect op mij. En terwijl ik daarvan sta te genieten ben ik aan het onfocussen! Had je niet gedacht hè? Op die momenten denk ik namelijk niet na over dingen waaraan ik vóór het douchen allemaal aandacht aan schonk. Dan is er opeens dat ‘Aha’ moment, iets waar ik al wekenlang over nadenk, zie ik opeens christalclear voor me!

Snoeien, schoffelen en vegen
Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Wat ook geweldig helpt om te onfocussen is mijmeren, zeker wanneer je dat doet met anderen. Neem maar als voorbeeld wanneer je met een aantal van je vrienden aan het ‘brainstormen’ bent over wat je allemaal zou gaan doen als je de hoofdprijs in de staatsloterij zou winnen.. Geweldig is dat, laatst nog gedaan. En dat voelt zo heerlijk en ik ben dan gewoon blij. De prethormonen gieren dan door mijn lijf alleen al bij de gedachte dat ik dan zoveel mensen blij zou kunnen maken.

I have a dream

Na mijmeren komt in mijn idee dagdromen. Wanneer ik naar mezelf kijk ben ik best wel een dromer, een dagdromer om precies te zijn. Wanneer ik, compleet stressvrij mijn ochtendwandeling in het Schollebos maak, dan droom ik er stevig op los. Dat heb ik bijvoorbeeld ook wanneer ik mijn was sta te vouwen of sta te strijken. Daarboven op heb ik ook hele gesprekken met mezelf. Ik hoop dat jullie dit ook herkennen: praten met jezelf. Op de één of andere manier word ik daar ook rustig van. Wanneer ik mezelf moed inspreek of een positieve peptalk met mezelf hou. Zo van: ’kom op As, niet je koppie laten hangen, je kan het! En zo gek is dat volgens mij niet hoor. Een hoop sporters doen dat ook, kijk maar eens naar een tenniswedstrijd.

Even een momentje voor jezelf
Het laatste onfocus-idee is mediteren. Ik heb het ontdekt: Headspace, een app om te mediteren. Geweldig! Je kunt in de ochtend mediteren of in de avond, maar ze hebben ook onfocus-momentjes van bijvoorbeeld 1 minuut of drie minuten voor tussendoor. En dat doe ik tegenwoordig heel braaf iedere dag. Ik plan mijn onfocus-momentjes in! Een uur werken, een onfocus-momentje (even weg van mijn computer om een kop verse gemberthee met honing op mijn gemakje te drinken, of een blokje om te maken, of een prietpraatje met een vriendin of een meditatiemomentje).

Good ideas

Sinds ik dit toepas ben ik veel meer ontspannen en heb ik ontzettend veel goede ideeën omgezet in actie. Ze ‘rollebollen’ door mijn hoofd en ik heb een heel andere kijk op heel veel dingen gekregen. Daar waar ik me de laatste twee jaar voornamelijk op 1 bedrijf heb geconcentreerd, heb ik mijn focus verlegd naar alle drie mijn bedrijven. Ik heb een goalmap gemaakt en heb mijn focus verbreed. Waarom zou ik afhankelijk moeten zijn van één inkomstenbron wanneer ik kan putten uit drie? Waarom zou ik geen gebruik maken van alle talenten die ik van God heb gekregen? Dit was nou zo’n ingeving onder de douche.. Ik heb het opgepakt, uitgewerkt en ingepland.

Maak kennis met Astrid Daans, Stiltecoach, Goalmapping Practioner en Makelaar in fysiek en financieel welzijn…. At your service! (het is nu 3:22 uur)
From Rotterdam, with love
ASTRID