Selecteer een pagina

VERLIES

ASTRID DAANS

Jullie hebben een poosje niets van mij gehoord en dat heeft een reden. Ik heb nogal wat op mijn bordje gekregen en dan is het goed voor mij om mij terug te trekken en de luwte en de stilte op te zoeken. Dat is voor mij het beste verdedigingsmechanisme.

Ik heb moeten rouwen. Mijn leven is ingrijpend veranderd door verlies. Onomkeerbaar.. Onherroepelijk.. Onwerkelijk.. nog steeds! Ik sleep dat al een poosje met me mee en bedenk me zojuist: ‘schrijf het van je af, maak een blog! Je helpt daarmee jezelf en misschien ook een ander’

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Het verlies van mijn vader heb ik een plekje gegeven. Hij heeft een prachtige leeftijd behaald en op het moment van zijn overlijden was zijn lichaam gewoon op. Mijn pa was uitgevochten. Hij laat een geweldig leven achter waarin hij alles heeft kunnen stoppen wat hij wilde en wilde doen. Hij laat bij ontzettend veel mensen een mooie herinnering achter.

The trick in live is learning how to deal with it
Hellen Mirren
Het verlies van vriendschappen, waar je hart bij betrokken is, is een ander verhaal. Ik heb het er best wel moeilijk mee. Natuurlijk heb ik het geaccepteerd maar het is intens moeilijk wanneer je het niet begrijpt. Compleet onverwacht en zonder opgaaf van reden ‘gedumpt’ worden en geen antwoorden op je vragen krijgen is voor mij, vechtster tegen onrecht, een keiharde noot om te kraken!

Het eerste wat ik heb gedaan is vergeven. Ik heb het bedekt met liefde en dat helpt. Er is geen boosheid in mij. Onbegrip wel.. Hoe sluit je vrede met een situatie waar je geen antwoorden krijgt op je vragen? En daar is eigenlijk een hele simpele en gelijk O zo moeilijke oplossing voor: LOSLATEN!

En hoe doe je dat dan? Voor mij is dat met hulp van de Stilte. Ik ben stiltecoach en heb mezelf, net zoals ik het mijn coachees leer, laten trainen door mijn grote vriend de Stilte. Al wandelend creëerde ik ruimte in mijn hoofd waardoor ik mijn waaromvraag om kon zetten naar berusting. Naar ‘het is wat het is’. Ik ben erachter gekomen dat ik zoveel liefde in mij heb dat ik daarmee de pijn van het verlies kan wegnemen door het NU het nu te laten zijn en niet meer achterom te kijken.

De zwaarste les in het leven is loslaten!

Of het nu gaat om woede, liefde of verlies

Veranderen is nooit gemakkelijk

Sef – Quotes
Ik heb dus de tijd genomen om te rouwen. Ik ben de confrontatie aangegaan met mijn verdriet. Ik ben al wandelend heerlijk tot rust gekomen, heb mijn hoofd, en al die gedachten die mij verdrietig maakten, lekker laten ‘uitwaaien’ en heb genoten van het prachtige weer!
Ik heb mijn accuutje weer opgeladen en kan weer met volle energie de dingen doen die mijn hart laten zingen. Ik pak de draad dus weer op en ik heb er weer hartstikke veel zin in!
Groetjes uit Rotterdam,
ASTRID