Selecteer een pagina
Teleurstelling
ASTRID DAANS
Ik heb er laatst een paar behoorlijke te verwerken gehad, jee wat voelde ik me naar en boos en verward en heel bedroefd. Een heel arsenaal van negatieve gevoelens die ik eigenlijk geen plek wil geven in mijn leven.

Disappointment and me?!

Teleurstelling wordt dan ook vaak gezien als iets vervelends, iets negatiefs. Maar je kan het ook zien als een ‘voertuig’ om jezelf beter te leren kennen. Want volgens mij kan je zonder zo nu en dan teleurstelling te ervaren nooit helderheid over jezelf en je verwachtingen krijgen. Je kunt bv kijken of je niet te hoge of onrealistische verwachtingen hebt waardoor je je vaker teleurgesteld voelt dan iemand die minder hoge verwachtingen heeft van zichzelf of de ander.

 

De realiteit botst met wat ik had verwacht

We krijgen allemaal weleens een teleurstelling te verwerken. Dat kunnen behoorlijke zijn, je bedrijf gaat failliet, je wordt tweede tijdens het wereldkampioenschap 100m sprint of je huwelijk loopt op de klippen, maar ook van die ‘kleintjes’ kan je behoorlijk last hebben, je avondje bioscoop waar je je zo op verheugde gaat onverwacht niet door of een familielid reageert op een manier die je helemaal niet had verwacht..

“We must accept finite disappointment, but never lose infinite hope….”
Martin Luther King, Jr.

Hè, Jakkes…
Gevoelens van teleurstelling betreffen niet alleen onszelf of ons eigen presteren, maar kunnen ook door anderen veroorzaakt worden. Echter 1 ding is zeker ze kunnen best heftig zijn, want zij vinden hun oorsprong in de emotie bedroefdheid.
Het gevoel van teleurstelling is een naar en verlammend gevoel. Het maakt dat je je machteloos en treurig voelt en toch ook een beetje boos. Je hebt je ergens enorm op verheugd, of iets absoluut verwacht en dan pakt dat opeens heel anders uit! Die domper is als een klap met een rubber hamertje op je achterhoofd.. gewoon niet fijn!

Koude douche

Het vervelende is dat je iets ervaart wat niet leuk is, waar je niet op gerekend hebt. Je moet dan opeens je verwachtingen ad-hoc, of in ieder geval behoorlijk snel, bijstellen, en dat valt vaak niet mee! Uiteindelijk zal je het toch moeten accepteren en je verwachting moeten bijstellen naar jezelf of naar die ander toe. Je zult moeten accepteren dat je, wanneer het een verlangen betreft, nog even geduld moet hebben voor het zal worden vervuld.

Where does it come from?

Maar waar komt dat toch wel negatieve gevoel dan vandaan? Wat maakt dat je je teleurgesteld voelt? Nou dat kunnen best wel wat oorzaken zijn hoor.

  • Zo kan je teleurgesteld zijn over je leven – je had het misschien wel heel anders gewild of
  • Je bent teleurgesteld over jezelf – omdat je niet bereikt hebt wat je voor ogen had
  • Je kan teleurgesteld zijn in andere mensen – omdat ze je hebben laten stikken of lelijk hebben behandeld
  • Of je bent teleurgesteld over je werkgever – omdat hij je de ‘verwachtte’ promotie niet heeft gegeven.
Kun je het dan voorkomen?

Volgens mij is het onmogelijk om je leven te leven zonder teleurstellingen. Zoals ik al heb beschreven, krijgen we er allemaal weleens mee te maken. De kunst is hoe ermee om te gaan. Soms zal je jouw verwachtingen bij moeten stellen en soms zul je een realistischer beeld over bepaalde zaken kunnen ontwikkelen. En ook zullen er momenten zijn dat je zult moeten vergeven. Jezelf en/of die ander.

Het is wat het is

Het enige wat je kunt doen om je vrij te voelen van teleurstelling is om het te omarmen en te accepteren. Door er simpelweg mee te dealen. Kijk welke les je eruit kunt leren en hoe je er een positieve draai aan kunt geven. Het kan nooit een optie zijn om erin te blijven ‘hangen’ en het je leven negatief te laten beïnvloeden. Ik denk dat je gewoon moet proberen om er het beste van te maken…

Tot de volgende blog!
ASTRID

Hoi,

Vind je het leuk mijn nieuwe blogs in je mail te ontvangen? Vul dan hier onder je emailades in.

Groetjes,

Astrid

Je aanmelding is gelukt!