Selecteer een pagina

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb een ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij, want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.
Ik kan hier nu niet blijven, ik kan hier nu niet langer blijven staan.

Dit liedje geeft goed weer hoe mijn leven er twee jaar geleden nog uitzag.

Alfred J. Kwak had mijn leven niet mooier kunnen beschrijver tot ik het tweede couplet eens goed ging beluisteren. Dat couplet zorgde ervoor dat ik mijn jachtige bestaan eens onder de loep ging nemen. Ik ben mij ernstig gaan afvragen hoe lang ik dat tempo nog vol kon houden.. wilde volhouden.

Ongelofelijke haast…

Ik heb ontdekt dat als je rent en vliegt, je nauwelijks de ruimte hebt om het leven te ervaren of oog te hebben voor je omgeving. Het moet alsmaar sneller, beter en meer. We plannen onze agenda’s overvol, genoeg is nooit genoeg en tevreden een raar woord. Zelfs wanneer rust wordt ingepland, heeft het geen prioriteit. Geen vreemd verhaal toch?

Bewust vertragen

Om een lang verhaal kort te maken, heb ik serieuze stappen gezet en ben heel bewust (het feit dat ik stiltecoach ben hielp wel) vertraging in mijn leven aan gaan brengen. Vertraging en aandacht om precies te zijn.

Aandacht +

Wanneer je vertraagt, besef je ineens hoeveel je al hebt. Door bewuster door mijn dag te gaan, heb ik ontdekt hoe bijzonder de ‘normale’ dingen zijn. Zo kan ik veel meer genieten van bijvoorbeeld een lekkere appel, omdat ik die tegenwoordig rustig en met aandacht opeet.

En ga nou niet zeggen wat overdreven, want je moest eens weten hoe vaak ik, snel-snel, tussen de bedrijven door een appel heb opgeschrokt om daar vervolgens wel een uur lang ‘last’ van te hebben. Ik voelde hem iedere millimeter door mijn slokdarm zakken, omdat ik niet de moeite had genomen om goed te kauwen. En wees eerlijk, klinkt dat niet een beetje bekend??

Het zijn de kleine dingen die het doen

Nou, zo zijn er veel meer van die kleine dingen waar je gewoon niet bewust van bent omdat je er de tijd niet voor neemt. De sensatie van een warme douche bijvoorbeeld, het water dat over je rug stroomt en het besef hoe kalm je daar van wordt.  Of dat leuke gesprek met de buurman wanneer je merkt hoeveel warmte deze simpele interactie oplevert.

Intens

Als je leeft met meer kalmte en aandacht, dan wordt je leven intenser. Niet in de zin van dat je opeens ontzettend veel meemaakt, maar dat de ervaringen dieper en bevredigender zijn.

Het oog van de ‘orkaan’

Zo kan ik mij van vroeger herinneren dat wij thuis een centrifuge hadden om het wasgoed te ontdoen van het meeste vocht. Een soort cilinder waar je het wasgoed in deed (en niet te veel, anders ‘danste’ het ding door de hele keuken).  Als hij dan uitgedraaid was, dan was al het wasgoed tegen de zijkanten geslagen en zat er in het midden niets. Net als in het oog van een orkaan.

‘Verkreukeld en heen en weer geslingerd’

Onze maatschappij is als die centrifuge. De meeste mensen zien hun leven veranderen in een verkreukelde handdoek die, in een razendsnel draaiende trommel, niet alleen alle kanten opgeslingerd wordt, maar die ook steeds sneller lijkt te gaan. De kunst is om in het midden van die centrifuge te balanceren. Daar waar het rustig is en sereen, daar waar ogenschijnlijk niets gebeurt. Midden in de maatschappij, maar dan zonder het geren en gevlieg.

Breathe in, breathe out

Neem zo nu en dan even afstand van die gekte. Pak een momentje in de natuur. Het perfecte voorbeeld van ‘alles op zijn tijd’. Het ritme van de natuur wordt door alle deelnemers gevolgd: bomen, vogels, dieren noem maar op. Dat ritme kan je helpen om te ontspannen, te herademen en heerlijk tot rust te komen. 20 minuten in een heel kalm tempo wandelen, zorgt dat je ademhaling rustiger wordt en brengt rust in je hoofd. En in die rust kan je dan vol aandacht genieten van de natuur en ga je heel bewust vertragen.

Lang leve mijn langzame leven!

Ik begin mijn dag dus bewust langzaam. Ik maak iedere ochtend mijn ontbijtje zonder haast en ga dan, vóór ik ga werken, door weer en wind, 2 uurtjes ontspannen wandelen en genieten van de stilte en de natuur in het natuurgebied bij mij in de buurt. Ik heb mijn leven in een langzamer tempo gebracht en geleerd te genieten van vooral de kleine dingen.

Wist je dat…

Je kunt leren stil te worden? Wil je weten hoe je rust en stilte in je leven kan brengen? Kijk dan eens op www.coachingher.nl

Vul het contactformulier in en/of download het gratis E-book: ‘Stil worden in je hoofd kan je leren

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer