Selecteer een pagina
Wanneer ben je eigenlijk flexibel? En wanneer wordt flexibel ‘makkelijk’? Ben je flexibel als je geen nee zegt of juist wanneer je altijd in oplossingen denkt?
Flexibiliteit

Het onderwerp werd geboren door de afbeelding die bij de blog hoort. Ik vind deze dame uiterst flexibel en tegelijkertijd vraag ik me ernstig af of ze wel ongeschonden uit de knoop kan komen. Flexibel ‘in de knoop’ zitten, behoort dus ook tot de mogelijkheden, maar daar gaan we het in deze blog niet over hebben.

Old man river

Wanneer ik kijk naar de drukke flow van mijn leven, dan vergelijk ik mezelf met een mooie ronde rivierkei midden in een rivier. Het water stroomt en gaat zijn weg. Wanneer het water mij tegenkomt, dan gaat het niet zijn best doen om over- of door mij heen te gaan. Nee, het water stroomt gewoon langs me, soepeltjes en zonder enige moeite kabbelt het lekker om mij heen.

Go with the flow

Nou, zo zou het ook moeten gaan met onze geest die soepeltjes omgaat met veranderingen of obstakels in ons leven, werk, gezin en wat zoal niet meer. Zodat die zich niet zo druk maakt om dingen die er eigenlijk niet zoveel toe doen. Je kan er namelijk voor kiezen om, in plaats van tegen het leven of situaties te vechten, je er juist aan over te geven door als het ware de weg van de minste weerstand te kiezen. En dat scheelt een bonk energie! Just go with the flow.

Ik ben een behoorlijk extravert mens met een open persoonlijkheid en ik zit ook niet al te vast aan regeltjes en beperkingen. Je kan met mij best wel veel kanten op. Ik kan mij makkelijk aanpassen aan obstakels of veranderende situaties. Ik zie niet snel een probleem. Bij mij is het vaak een beetje omdenken of het ‘simpel’ overgeven en dan is een aanpassing snel gemaakt en het probleem opgelost.

Verander je gedachte en je verandert de wereld
Norman vincent Peale

Wanneer je flexibel denkt, dan kun je gemakkelijk switchen tussen verschillende standpunten, alternatieven bedenken en verschillende opties overwegen. Ook kan je je beter verplaatsen in een ander. Flexibele denkers zijn bereid van gedachten te veranderen als nieuwe informatie beschikbaar is.

Flexibele gedachten

Dus doe eens gek en gooi je haar los! Stel je eens voor hoe je het zou vinden om eens even helemaal anders te denken dan je normaal doet? Hoe zou je het vinden als je gedachten flexibel zijn? Zo buigbaar dat je het bijna net zo lenig zou kunnen noemen als onze dame van de afbeelding? Kortom, wat zou je ervan vinden om creatief denken te kunnen ervaren en dat je het te pas en te onpas zou kunnen inzetten?

Wanneer je dus in mogelijkheden denkt, dan denk je flexibel. Wanneer je gedachten lekker buigbaar zijn, dan is de wereld steeds meer maak- en kneedbaar.
Wide View

Om zo creatief en flexibel mogelijk te kunnen denken, zul je daadwerkelijk ook nieuwe acties moeten gaan nemen, want alleen daarmee vergroot je jouw wereld. Door steeds weer in een nieuwe omgeving te komen, nieuwe smaken te proeven of in andere situaties terecht te komen, leer je breder kijken. Je blik wordt dan breder dan jouw eigen wereld. En dan kan alles veranderen en is dat niet nu, dan maar morgen of volgende week.

Flexibel denken heeft dus niets te maken met makkelijk zijn en geen nee durven zeggen. Nee, flexibel denken houdt juist in dat je je grenzen bewaakt door ze heel duidelijk aan te geven zonder daar al te krampachtig in te zijn.

Just go with the flow

Wil jij meer flexibel in je leven staan en zou jij je mogelijkheden willen onderzoeken, dan is een coachtraject wellicht een goed begin.

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer