Selecteer een pagina
Even helemaal niets. Kan dat wel? Nou ik zal je snel uit je droom helpen. HET MÓÉT zo nu en dan!
TSSS..KGGGG.. PFFFFF…

Kijk voordat je begint te steigeren en heel driftig allemaal opwerpingen gaat verzinnen, gewoon eventjes eerst naar de natuur. Breathe in, breathe out. Gaat het weer?

Absolute silence

De winterperiode is vaak dé periode van ongezellige kaalheid en absolute leegte. De hele natuur is aan het herademen en heeft zich gehuld in stilte. Je ziet niets en een groot deel van de dieren houden een winterslaap. Er is geen warmte en het lijkt erop dat er ook geen leven meer is.

Had je gedacht

Niets is minder waar. De natuur is zich namelijk aan het klaarmaken voor de lente. Ze moet wel, anders kan ze die explosie van leven, waarmee de lente haar intrede doet, niet aan. De natuur neemt rust, stilte voor de storm, om helemaal nieuw aan de cyclus te kunnen beginnen. Lente, zomer, herfst en winter.

Ff niets

Ook voor ons mensen is even nietsdoen broodnodig. Nu zeg ik niet dat je een winterslaap moet gaan houden van 3 maanden (stiekem vind ik het een geweldig idee!), maar met regelmatig momenten van niets doen, kom je ook een heel eind en doe je jezelf een enorm plezier!

Ademruimte

Net als in de natuur geef je jezelf dan de tijd om met nieuwe dingen te komen, nieuwe ideeën te ontwikkelen en last but not least, om persoonlijk te groeien. Niets doen bevordert je reflectie. Op jezelf, op je reacties, op je denken, op je acties, op je dromen, kortom op alles wat te maken heeft met jouw zijn en jouw ontwikkelproces.

Zo doe ik het altijd

Een heleboel dingen die we doen en/of zeggen zitten er aardig ingeroest. Wij mensen zijn behoorlijke gewoontedieren. En vaak handelen of geven we antwoorden vanuit een eerste impuls, zonder daar eerst eens goed over na te denken. Dit kan zijn omdat je emotioneel handelt en conclusies trekt, of dat je reageert vanuit een vooraf ingenomen standpunt of overtuiging. Dat heb je eigenlijk niet 1,2,3 in de gaten. Door niets doen krijg je hier meer zicht op en kom je bewuster in je leven te staan.

Sharp as a razor

Ook maakt nietsdoen je veel alerter en meer aanwezig. Het is eigenlijk best wel simpel, want hoe minder je doet, hoe meer tijd er overblijft voor hetgeen je WEL doet. Hier hoef je echt geen Einstein voor te zijn! Door meer aanwezig te zijn en meer aandacht te hebben, bemerk je ook veel eerder de signalen die je lichaam uitzendt. Met andere woorden: je voelt veel eerder wat je lijf je te vertellen heeft.

The time you enjoy wasting is not wasted time.
Bertrand Russell
Not guity

‘Ja, maar nietsdoen is des duivels oor kussen’ … Anders gezegd: nietsdoen wordt eigenlijk niet geaccepteerd. We moeten altijd maar (liefst snel) door. Geen tijd voor verdriet, rouw, ik, gezin, plezier en rust. Nee we MOETEN aan de gang, want het is onverantwoordelijk om je tijd en je leven te ‘ verdoen’! Erger nog, we voelen ons zelfs schuldig als we ‘niets’  doen en niet de indruk geven vooral druk te zijn. In mijn blog: lang leve mijn langzamere leven, heb ik het over bewust vertragen en het fenomeen druk.. druk..druk…

Can’t stop

Omdat je het altijd ‘lekker’ druk hebt, maken je hersenen overuren. Omdat zij zo druk zijn, leidt dat tot de aanmaak van dopamine en dat brengt je in een soort roes waardoor je maar niet kunt stoppen met dat gejaag. Wanneer je geen tijd vrijmaakt om een tijdje ononderbroken te denken, dan komen de items persoonlijke groei, inzicht en creativiteit aardig in de knel.

Relax

Door dus een poosje, of op regelmatige momenten niets te doen, worden onze verbeelding en creativiteit geprikkeld door ons onderbewustzijn.  Die, voor de verandering niet wordt opgejaagd, maar even heerlijk op zijn gemak, zijn gang kan gaan, waardoor jij kunt groeien of anders tegen dingen gaat aankijken.

Dus zorg ervoor dat ook na jouw winter de lente aanbreekt. Want  één ding is zeker: Wanneer jij zo nu en dan even niets doet en een tandje minder van jezelf moet, dan komen er vanzelf nieuwe ideeën, situaties of mensen in je leven.

En begint het al te kriebelen?

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer