Selecteer een pagina
Moet ik daar iets voor doen of overkomt het me uiteindelijk gewoon hopelijk een keer??!!
Ik bepaal

Ik geloof dat geluk of je gelukkig voelen voor een groot deel bepaald wordt door jezelf. Je kiest ervoor of niet. Ik ben een gelukkig mens kan ik wel zeggen. Ik sta positief in het leven en ben vaak opgeruimd en vrolijk. En nee, zo ben ik niet geboren en nee, ik heb het ook niet altijd even gemakkelijk gehad. Ik ben, denk ik gelukkig, omdat ik daar heel bewust voor kies. Ik maak keuzes in mijn denken en in mijn gedrag. Ik kies dus bewust wat ik denk en hoe ik me gedraag en op die manier wordt mijn leven steeds gemakkelijker en ligt mijn geluk voor het oprapen.

Choice

Kies jij voor wat je gelukkig maakt? En hoe belangrijk is geluk eigenlijk voor jou? Geef jij jezelf wel toestemming om gelukkig te zijn? Je kunt natuurlijk altijd de gemakkelijke weg kiezen en doen wat verstandig, algemeen geaccepteerd dus ‘ normaal’ of zelfs gemakkelijk is, of wat je altijd al hebt gedaan. Ik vraag me af of je daar wel zo gelukkig van wordt. Ik ben er voor mezelf van overtuigd dat kiezen voor geluk altijd werkt. Ik word er in ieder geval niet vrolijk van als ik er niet voor zou kiezen.

Happiness is not something ready made.
It comes from your own actions.
Dalai Lama
Happiness

Ik vind gelukkig zijn dus heel belangrijk. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn jongens en mijn omgeving. Daar wil ik echt voor vechten, iedere dag weer, want gelukkig zijn, is in mijn beleving echt ‘werk in uitvoering’. Je moet daar wel iets voor doen! Alleen zeggen ‘ik ben gelukkig‘ is niet voldoende. En natuurlijk is dat niet altijd even gemakkelijk. Je kunt behoorlijk wat weerstand tegenkomen op het pad van geluk, want ervoor kiezen is niet automatische de makkelijkste weg. Het vergt moed (en soms héél veel) energie. En laten we eerlijk zijn, als kiezen voor geluk simpel zou zijn, dan zou iedereen het zijn. En dat is jammer genoeg niet altijd zo.

2 eetlepels

Geluksgevoelens lijken vluchtig en ongrijpbaar te zijn. Toch is dat niet helemaal waar. Je hebt wel degelijk een aantal ingrediënten nodig om je ‘gelukstaart’  lekker op smaak te brengen:

 1. Optimisme:
  Wanneer je het leven positief benadert (het glas is half vol), dan kijk je naar de mogelijkheden die een situatie te bieden heeft en wat je ervan kunt leren in plaats van overal beren op de weg te zien. En die instelling zorgt er weer voor dat je concrete acties gaat ondernemen om je droom of doel te realiseren
 1. Vergeven:
  Wanneer je niet lang boos, negatief of bijvoorbeeld rancuneus bent, en dus niet heel lang in je boosheid blijft zitten, voel je je gelukkig. En wanneer je de verantwoordelijkheid van het gedrag puur bij de ander houdt, zul je merken dat je vrij bent van die negatieve energie die dat met zich teweegbrengt. Je kunt dan liefdevol en positief blijven naar jezelf en naar de ander zonder te (ver)oordelen.
 1. Dankbaarheid:
  Wanneer je dankbaar bent en niet klaagt over wat je niet hebt, ben je veel gelukkiger. Je bent bewuster en daardoor ook blijer met de kadootjes die je krijgt (complimentjes, lekker eten, de schaterlach van je zoon, gevoelens van geluk). Door dankbaar daarvoor te zijn, krijg je een gevoel van waardering en liefde. Niet alleen voor het leven, maar ook voor jezelf.
 1. Acceptatie:
  Wanneer je beseft wat je wel en wat je niet kunt controleren of onder controle kunt houden (was een behoorlijke les voor mij als voormalig controlefreak). Je wilt niet weten hoeveel ruimte je overhoudt voor positieve gevoelens, wanneer je daar geen energie meer in steekt. Richt je dus op die dingen waar je WEL invloed op kunt uitoefenen en accepteer dat er nu eenmaal zaken zijn die je NIET kunt veranderen of aanpassen.
Zo.. en anders niet

Als je echt serieus gelukkig wilt worden, dan moet je beseffen dat het begint bij jezelf. Het is er altijd, het zit diep van binnen, klaar om tevoorschijn te komen in jouw leven. Focus jezelf dus op die dingen waar je WEL invloed op kunt uitoefenen. Wees dankbaar voor de situaties of de mensen die op je pad komen en je uitdagen tot groei. Wanneer de omstandigheden er niet meer toe doen en je het eigenlijk niet verwacht, zal de vogel van geluk heel voorzichtig op je arm gaan zitten. Alleen dan! Wanneer je er niet naar wilt grijpen, maar het heel ontspannen laat gebeuren.

Dus: Door gelukkig te zijn breng je meer ruimte, balans, acceptatie, energie en vreugde in je leven. En dat willen we toch allemaal??!

Is al die positiviteit te overweldigend voor je en worstel je regelmatig met geluk en gelukkig zijn? Dan kan een coachingsgesprek jou wellicht richting bieden.

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer