Selecteer een pagina
Betekenis

Laten we bij het begin beginnen. Wat betekent vergeven nu eigenlijk?

Het oorspronkelijke Griekse woord ‘vergeven’ betekent letterlijk loslaten. Als je hiervan uitgaat, dan is het dus iets wat je ZELF zult moeten doen. Ondanks wat er is gebeurd en hoe die ander er ook tegenover staat.

Helemaal niet leuk

Wat we natuurlijk allemaal graag zien, is dat de persoon die jou iets heeft aangedaan daar ontzettend veel spijt van heeft en het vervolgens heel graag met je goed wil maken. De realiteit laat iets anders zien, want die vlieger gaat heel vaak niet op. De ‘onverlaat’ heeft vaak helemaal geen spijt en leeft vrolijk verder alsof er niets is gebeurd. Je kunt dan twee dingen doen, je kunt daarin blijven ‘hangen’ of je richten op de toekomst. De ‘grappenmaker’ heeft al heel of een deel van je verleden verpest en je laat hem dan toch ook niet nog eens je toekomst verknallen?

Get a grip

Vergeven lijkt toch wel een beetje een Christelijk sausje te hebben. Als je ‘vergeving’ invult bij Google, rollen de websites over God en Jezus over je beeldscherm.

Je kunt je dan afvragen of vergeving dan alleen echt iets is voor de gelovigen onder ons? Ik denk het niet. Nee, vergeven is volgens mij erg belangrijk voor iedereen. Wie kan vergeven, staat veel vrijer en blijer in het leven.

Je schiet helemaal niets op met haatgevoelens. Die zijn niet alleen heel vervelend, maar kunnen ook fysieke klachten geven! Ze vreten niet alleen energie, maar kunnen je ook geheel in beslag nemen en daar schiet helemaal niemand iets mee op.

Let go

Loslaten is dus het devies. Je moet leren vergeven om weer verder te kunnen en (weer) gelukkig te zijn. Vergeving maakt je sterk, het maakt je vrij en het geeft je weer een nieuw toekomstperspectief. En ja, dan zul je best wel een paar hobbels moeten nemen en een aantal misverstanden over vergeven onder ogen moeten zien.

Misverstanden

Een nuttig en verhelderend boekje over vergeven is “Vergeven doe je voor jezelf” van de psychotherapeuten Bishop en Grunte. Zij geven aan dat het belangrijk is om als eerste wat misverstanden over vergeven te bekijken, zoals:

‘Ik kan niet vergeven, omdat ik niet kan vergeten’

Je hoeft pijn of onrecht niet te vergeten, want dat lukt vaak niet eens. Maar je feitelijk herinneren wat er is gebeurd, is heel wat anders dan er obsessief mee omgaan.

‘Ik kan niet vergeven voordat ik zeker weet dat de ander spijt heeft en het nooit meer zal doen’

Hoe verschrikkelijk is het als iemand je heeft gekwetst en hij of zij zit er helemaal niet eens mee. Het vervelende is echter dat als je vergeving hier van laat afhangen, je jezelf juist afhankelijk opstelt. Je geeft die ander dan nog steeds macht en invloed op jouw leven. En dat is nu juist wat je niet moet willen!

‘Als ik mijn woede loslaat, komt de ander er te makkelijk vanaf’

Je zou denken dat het iemand betaald zetten wat hij/zij jou heeft aangedaan, je op zou luchten. Vaak is het zo dat je degene die je zo intens haat, hiermee amper raakt. Jammer genoeg ben jij degene die er het meest onder lijdt.

‘Met mijn verstand wil ik best iemand vergeven, maar ik ben gewoon nog ontzettend boos’

Iemand vergeven, is een gevoel, een plezier wat je jezelf doet en niet een besluit. Toch kun je wel besluiten het vergevingsproces in werking te zetten, omdat je je leven niet langer wilt laten beheersen door boosheid en wrok.

 ‘Als ik vergeef, geef ik toe dat ik niet helemaal gelijk had’

Vergeven heeft niets te maken met gelijk of ongelijk hebben. Vergeven is puur en alleen áfzien van nog langer boos zijn en van zinnen op wraak.

‘Sommige mensen verdienen het niet om vergeven te worden’

Bepaalde dingen die de ene mens de ander aan kan doen, zijn zo erg dat vergeving onmogelijk lijkt. Incest, kindermishandeling of moord. Maar het grote probleem is dat het jou energie kost om haat te blijven koesteren en wil je dat je leven niet laten beheersen, zul je er achter moeten komen dat vergeving eigenlijk de enige optie is.

Change

Vergeving betekent niet dat het verleden er niet meer is of dat je simpelweg vergeet wat er is gebeurd. Het betekent al helemaal niet dat je het gedrag van diegene goedkeurt. Het betekent niet eens dat die ander zijn of haar gedrag zal veranderen. Dat heb je namelijk niet in de hand. Het betekent wel dat je de woede en pijn in jezelf loslaat, waardoor diegene geen macht meer heeft over jou.

Hard werken

En wie zegt dat het gemakkelijk is, komt van een ‘koude kermis thuis’ Het is namelijk niet makkelijk. Om je een stukje op weg te helpen, geef ik je een paar tips:

Kies bewust voor loslaten

Je hoeft het niet in een seconde te doen, of zelfs niet in een dag. Het kan een tijdje duren voor je over iets heen komt. Maar maak in ieder geval een bewuste beslissing dat je het wilt, omdat je erkent dat de pijn je geen goed doet.

Jij hebt een keuze

Je hebt geen macht over wat anderen doen, dus spaar jezelf de moeite. Wat je wel hebt, is niet alleen macht over je eigen handel- en wandel maar ook je eigen gedachten. Je kunt ervoor kiezen om de pijn niet meer te herleven en verder te gaan met je leven. Jij hebt die macht! Je hoeft alleen maar te leren hoe die te gebruiken.

Pro’s en contra’s

Bedenk welke problemen er veroorzaakt worden door deze pijn in je leven. Hoe beïnvloedt het je relaties of word je er ongelukkig door? Denk daar eens goed over na! En misschien kom je dan tot de conclusie dat het tijd is voor iets anders.

Ga in de schoenen staan van

Probeer de situatie eens te bekijken vanuit de ander. Probeer te begrijpen waarom die persoon heeft gedaan wat hij heeft gedaan. Wanneer je dat doet, hoef je niets goed te keuren, maar probeer je het gewoon te begrijpen, hoe moeilijk het misschien ook kan zijn.

Richt je op het nu en de toekomst

Het verleden is voorbij. Het is er gewoon niet meer, alleen nog in eigen hoofd. Wanneer je focust op het nu, zul je merken dat daar geen plaats is voor het verleden, dus bespaar jezelf een hoop gedoe en stop met het herleven ervan.

Breng rust in je leven

Probeer je te richten op je ademhaling wanneer je focust op het huidige moment. Adem rustig in en uit en laat rust en vrede binnenkomen in je leven door het verleden los te laten.

Voel compassie

Vergeef de persoon in kwestie. Besef dat je jezelf hiermee toestaat om gelukkig te zijn en verder te gaan met je leven. Voel compassie en wens die persoon al het goede toe.

You’ve got it baby

Ik kan uit ervaring vertellen dat het best wel tijd kan kosten. Ik hoop dat je beseft dat vergeven geen race tegen de klok is. Je kunt het niet afdwingen en al helemaal niet forceren. Take it slow, neem kleine stapjes en dan zul je ervaren dat, óók jij kunt vergeven en loslaten..

Heb je een beetje hulp nodig? www.coachingher.nl

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer