Selecteer een pagina

Hoe lachen heerlijk aanstekelijk kan zijn

Eén vrouw begint te lachen om een sms’je en de hele metro lacht mee.

Van een flinke lachbui knapt bijna iedereen op. Lachen is niet alleen lekker op het moment zelf, maar ook je gezondheid heeft er baat bij. Doktersvoorschrift: meer lachen!

Lachen is écht gezond. Het is zelfs door onderzoek bewezen! De wetenschap over lachen heet gelotologie. Kinderen lachen gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassen mensen nog maar zo’n tien tot vijftien keer per dag.

Tijdens het lachen gebruik je maar liefst vijftien gezichtsspieren. Lachen breekt het ijs, geeft meer zelfvertrouwen en je voelt je gelukkig als je lacht.

‘peace man’

Als je lacht, maken je hersenen endorfine aan. Dit is een stofje dat ontspannend en pijnstillend werkt waardoor je je lekkerder voelt. Spanningen verdwijnen, verkrampte spieren raken weer los, het stimuleert de bloedsomloop en het stimuleert de geest. Lachen is een aangeboren, uniek menselijke, eigenschap. Volwassenen zouden zelfs een lagere kans hebben op een hartaanval als ze veel lachen. Ook verhoogt het je afweer tegen infecties en als je veel lacht, kan je je dingen beter herinneren.

Vaak en veel!

Iedereen heeft, en ik zou aanraden het liefst heel vaak, een flinke lachbui nodig. Maar door alle verantwoordelijkheden en ons jachtige bestaan ‘vergeten’ we soms om ongeremd te lachen. Als je ongeremd lacht, stop je met dat ‘eeuwige’ denken en piekeren en kan je heerlijk en helemaal ontspannen. En dat kan overal.

Beter immuunsysteem

Humor is een wonderlijk ‘iets’. Met humor creëer je een beetje afstand om naar jezelf te kijken. Door lachen lijken ‘grote’ problemen opeens een stuk kleiner. Kan je moeilijkheden overwinnen, omdat je minder nadruk legt op de grootte van het probleem. Je voorkomt hiermee dan ook nog eens hevige stress.

A smile is a curve that sets everything straight
Because I’m happy

Onderzoekers hebben ontdekt, dat vrolijke mensen gezonder zijn dan piekeraars. Mensen die veel lachen, hebben een beter immuunsysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties. Dit komt doordat je hersenen tijdens het lachen het ‘gelukshormoon’ endorfine produceren. En endorfine heeft een kalmerende en pijnstillende werking.

Jantje Lacht..Jantje huilt

Soms gaat lachen over in de slappe lach en je kunt zo in een lachkramp komen dat het lachen overgaat in huilen. Dat is helemaal niet erg. Lachen en huilen liggen dicht bij elkaar, dus laat de tranen maar stromen

Lachrimpeltjes

Oprechte lachers trekken niet alleen hun mondhoeken vaker op, zij krijgen ook regelmatig rimpeltjes rondom hun ogen. Deze ‘kraaienpootjes’ wijzen erop dat je te maken hebt met een oprechte lacher en dat je niet te maken hebt met iemand die een glimlach veinst.

Ook ‘met’ zonder woorden

Zoals alles wat we met ons lichaam en ons gezicht doen, heeft ook lachen en glimlachen effect op onze medemens. Lachen is een vorm van non-verbale communicatie. Na het eerste oogcontact kan men verschillend op de ander reageren. Je kan je mond stilhouden in een rechte lijn, je mondhoeken naar beneden trekken of een vriendelijke glimlach opzetten. Ik prefereer het laatste..

Iedereen begrijpt het

Iedereen reageert op jouw gelaatsuitdrukkingen. En iedereen weet ook wat ze inhouden. (Als er bij iemand stoom uit de oren komt, ga je echt niet vragen of hij het naar zijn zin heeft bijvoorbeeld). Glimlachen of lachen geeft de ander de kans om een eerste contact te leggen, het voelt dan gewoon goed. Het is bevrijdend en kan het samenleven en de communicatie sterk beïnvloeden. Hartelijk lachen kan soms conflicten of ontevredenheid wegnemen of ontspanning brengen in een moeilijke situatie.

Ja.. Ja..

Zeg je na dit gelezen te hebben: ’Die Daans heeft makkelijk praten’, dan raad ik je aan om de tekenfilm Keizer Kuzko te gaan bekijken. Bij één scene heb ik zo verschrikkelijk moeten lachen dat ik dacht dat ik erin bleef. In eerste instantie werd ik geloof ik blauw en kon geen adem meer halen. (I also P my P). Mijn jongens die aanvankelijk ongerust werden, lagen na een paar minuten ook slap op de bank want die moesten weer lachen om mij. Een minuut of 10 later hadden we alle drie pijn in onze buik maar we voelden ons heerlijk!
Geen zin in een ‘kinderachtige’ tekenfilm, dan heb ik nog een paar lachtips voor je:

  • Neem je leven niet zo serieus. Lach eens om jezelf (werkt bevrijdend)
  • Lach voluit en keihard in gezelschap. Samen lachen werkt veeeeel beter dan lachen in je eentje
  • Lach met mensen mee en voor je het weet heb je de slappe lach. Gewoon doen! het is makkelijker dan je denkt!
  • Zoek mensen met jouw gevoel voor humor. Dan lach je waarschijnlijk nóg vaker
  • Lach om je fouten. Iedereen maakt weleens een foutje. Probeer te relativeren en durf om je fouten te lachen – ook al is het pas (lang) naderhand (dat zijn de die-hard moeilijke lachers)

Kan je niet echt lachen omdat je vindt dat je niet bent in je leven waar je wilt zijn of dat je een droom hebt maar die niet weet te realiseren, kijk dan eens op deze site www.13minuten.nl.

Ik heb daar niet alle antwoorden, maar ik kan je wel iets zo moois laten zien dat je spontaan een glimlach op je gezicht krijgt. Waar wacht je nog op??

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer