Selecteer een pagina
Neem je daarvoor zelf de verantwoordelijkheid of geef je de regie uit handen?
Round and round

Als je wordt geboren, kom je in een wereld terecht die al bestaat. Hoe oud die wereld is, valt over te discussiëren. Maar hoe je het ook wendt of keert, je hebt het gewoon te accepteren en ermee te ‘dealen’. Of je dat nu wilt of niet! En dat doen we dus dan ook zonder al te veel te morren.

Identity

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar hoe ouder ik werd en hoe meer ik op eigen benen kwam te staan, één vraag kwam steeds nadrukkelijker boven drijven: ‘Wie ben ik eigenlijk? En wat doe ik met mijn leven?’

My purpose

Ik ben eigenlijk al vanaf dat moment aan de gang gegaan met het beantwoorden van de volgende vraag: ‘Ik ben op aarde om..’ Ik ben erachter gekomen dat voor mij in dit ‘simpele’ vraagje aan mezelf wel de grondslag ligt voor geluk, succes en voldoening en nog veel meer.

Huh?

Het gekke is dat, wanneer ik die vraag stel aan iemand anders, mensen me vaak verbaasd aankijken met zo’n blik van: ’En waar gaat ze nu naar toe?’ en dan ernstig moeten nadenken, omdat ze hier eigenlijk nooit serieus over hebben nagedacht. Laat staan dat ze weloverwogen bezig zijn om hun leven vorm te geven. Ze laten hun leven rustig doorkabbelen als een rivier, zelfs wanneer ze dan naar een plek stromen waar ze eigenlijk helemaal niet willen zijn.

Korte termijn visies

Veel mensen geven hun leven alleen voor de korte termijn vorm. Ze besteden meer tijd aan het uitkiezen van wat ze gaan aandoen en aan wat ze gaan eten, dan aan het vormgeven van hun eigen leven, hun eigen identiteit. Maar vanaf welke kant je het ook bekijkt, jouw leven vormgeven begint met het vinden van jouw identiteit. Met vinden wie je werkelijk bent!

Me, myself & I

En dan is het nog altijd zo dat identiteit is wie je bent. Het is jouw persoonlijkheid! Het is de plek waar je zijn wilt en de toestand die je wenst en niet de toestand die je hebt. Als je voortdurend tegen jezelf zegt: ’Ik ben te dik’, ‘ik ben dom’, ‘ik kan dat niet’, dan gaan jouw gevoelens en jouw gedrag zich aan die overtuigingen aanpassen en ga je je er ook naar gedragen. En juist jouw identiteit geeft vorm aan je leven. En als je dat zelf dus niet tijdig en goed doet, wordt je leven een onoverzichtelijke bende en laat je je makkelijk beïnvloeden door de mening van een ander. En dat is nou net niet de bedoeling. Geef zelf vorm aan je eigen identiteit en laat niemand anders dat voor je doen.

Bewust vormgeven

Wist je dat maar 8-10% van de bevolking bewust werkt aan het inrichten van hun leven en hier zo nu en dan mee bezig zijn en dat maar 3% van de bevolking dit daadwerkelijk voor zichzelf op papier zet? Dit betekent dat 90% van de ruim 6 miljard mensen op deze aarde geen aandacht besteden aan wat ze echt willen doen met hun leven.

Harvard Business School

Als illustratie geef ik jullie het onderzoek van de Harvard Business School uit 1979. Er is toen een onderzoek gedaan onder een groep afgestudeerden. Er werd aan deze afgestudeerden gevraagd of ze wisten wat ze wilden met hun leven en wat ze in de toekomst wilden bereiken.

De uitslag was verbazingwekkend: maar 3% van de geslaagden had daadwerkelijk iets opgeschreven. 13% had er wel bewust over nagedacht, maar niets opgeschreven en 84% had geen enkel idee of verwachting.

Tien jaar later zijn dezelfde onderzoekers weer teruggegaan naar dezelfde afgestudeerden om ze opnieuw te interviewen.

Uit het onderzoek bleek dat de 13% oud-leerlingen die er wel over nagedacht hadden, maar deze niet hadden opgeschreven effectiever zijn en twee keer zoveel geld verdienden dan de oud-leerlingen die helemaal niets hadden gedaan aan wat ze met hun leven wilden gaan doen en bereiken.

Het meest verbazingwekkende was de 3% van de oud-leerlingen die wel hun doelen en plannen op papier hadden gezet. Zij waren vele malen effectiever en daarnaast verdienden zij meer dan 10 keer zoveel als de andere 97% van de geslaagden.

Actie!

Dus wil jij je leven daadwerkelijk vormgeven en wil je meer controle krijgen over je tijd en je leven, dan kan je vandaag al stappen ondernemen. Maar om daadwerkelijk verandering en beweging te krijgen, is actie nodig. Maar ook jij kunt je leven vormgeven en het leven van je dromen leven!

Geïnspireerd?

Kijk dan zeker ook naar de volgende mogelijkheid. Begin vandaag nog met het vormgeven van jouw leven en wordt de architect van je eigen toekomst. www.13minuten.nl

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer