Selecteer een pagina
Een absolute must verpakt als cadeautje
Dag 1

Het overvalt me ineens weer. Het is de eerste dag van mijn retraite en ik zit gewoon aan de keukentafel in mijn favoriete huisje Sterkenburg, nog even helemaal niets te doen. Het is een druilerige ochtend, maar de vogeltjes hebben een feestje in de tuin. En terwijl ik eigenlijk zonder te zien naar buiten kijk, is het er weer. Dat allesoverheersende gevoel van dankbare verwondering. Zo’n moment waar je stil van wordt. Dat ik dit allemaal mag meemaken.

Ademruimte

Gewoon een weekje er tussen uit ‘piepen’. En dan zijn het die eenvoudige dingen die me zo blij maken: verzinnen wat ik zal ontbijten bijvoorbeeld of welke wandeling ik daarna zal gaan maken. En niet te vergeten, welk boek ik, naast mijn bijbel, zal gaan lezen. Heerlijk de tijd kunnen nemen om mijn hoofd rust te gunnen, leeg te maken, om persoonlijk te groeien en last but not least mijn Heer te ontmoeten.

Friend

Deze stilte heeft mij niet alleen in balans gebracht en heel gemaakt, nee het is mijn grootste vriend geworden! Ik ben er achter gekomen, dat wil je echt blijven staan, in de gekte die deze maatschappij met zich meebrengt, je echt momenten van stilte moet inbrengen in je leven. Voor sommigen, waaronder ik, zeker in het begin, een serieuze planning.

Kleine, grote dingen

Wanneer je stilte in je leven toelaat, gebeurt er echt iets met je. Ik ging veel bewuster waarnemen. Ik kreeg daardoor (weer) oog voor de ‘kleine’ dingen. Zo hoor je opeens een bijzonder geluidje en zie je een vogeltje wat je nog nooit hebt gezien, ik zag laatst een heel klein ‘balletje’ langs het pad waar ik liep en na even heel stil op een afstandje te kijken, werd het balletje een klein egeltje. Zo bijzonder!

Zien met je hart

Door stil te worden, door leger te worden in je hoofd, schep je ook ruimte voor een ander. Ga je zien wat die ander nodig heeft. Je krijgt aandacht voor meer dan alleen jezelf. Volgens mij komt dat omdat je stopt met overleven, en even stopt met dat geren en gevlieg en het plannen in je toch al zo overvolle agenda. Die ruimte is als herademen en loslaten van de dingen waar je eigenlijk helemaal geen invloed op hebt. En dan gaat het bijna vanzelf. Je ‘ziet’ wat nodig is. Soms is dat een lief woord of een knuffel, maar het kan ook iets praktisch zijn. Wat ik hier het mooiste van vind, is vaak de blije verbazing bij die ander.

Parkline voor je gedachten

Ik heb geleerd dat tijd een heel rekbaar begrip is, maar wanneer je gevangen zit in ‘geen tijd’ is rek ver te zoeken. En dat krijg je weer terug wanneer je de stilte (die overigens al bij je aanwezig is hoor) een beetje ruimte begint te geven. Dus na mijn ontbijtje ben ik heerlijk drie uur gaan wandelen in de natuur. En ja, ook bij mij komen dan de gedachten, maar ik heb geleerd ze vriendelijk maar beslist even te parkeren. Wanneer je dat doet neemt de natuur, waar jij ook onderdeel van bent, het van je over. En dan doet stilte haar intrede..

“Ik sta even stil, en dat is een hele vooruitgang”
Bertolt Brecht
Héél stilletjes

Ze komt altijd heel zachtjes en vriendelijk binnen en wanneer ze heeft plaatsgenomen in mijn hart, hoor ik opeens ‘gekrakeel’ uit de struiken: twee piepkleine pimpelmeesjes maken ruzie om waarschijnlijk een vrouwtje. Verder gebeurt er, zo op het eerste gezicht, eigenlijk niet zoveel ‘spannends’. Eigenlijk ziet het er maar grauw en grijs uit, maar juist door stilte toe te laten, kijk je er opeens met heel andere ogen naar en ligt ook in die ‘stilte’ van de natuur de geweldige belofte van de lente verborgen.

Just do it

Dus mijn advies: Sta regelmatig even stil, breathe in, breathe out, vertraag en geef aandacht. Daar maak je je arme hoofd, en misschien ook je omgeving, heel blij mee!

Krijg je dit zelf niet voor elkaar? Dan is een natuurcoachingstraject misschien een leuk cadeautje wat je jezelf kunt geven.

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer

Hoi,

Vind je het leuk mijn nieuwe blogs in je mail te ontvangen? Vul dan hier onder je emailades in.

Groetjes,

Astrid

Je aanmelding is gelukt!