Selecteer een pagina
Strak regime of zo nu en dan eens lekker muiten!
Regels zijn regels!

Ik kom ze regelmatig tegen, de mensen die zichzelf op een streng regime hebben gezet van gezond eten om vooral te blijven voldoen aan de eisen die ze aan zichzelf gesteld hebben. Eisen die door het hedendaagse ideaalbeeld alleen maar versterkt worden. Een maatje meer is ‘out of the question’, nee je moet slank, fit en gezond zijn. En daarmee halen ze zich nogal wat op de hals.

Healthy  life

En natuurlijk is het altijd beter om gezond eten te verkiezen boven het eten van ‘troep’, maar je kunt het altijd overdrijven. Nooit eens uit de band springen en altijd streng zijn voor jezelf kan nooit de bedoeling zijn. Je leeft echt niet opeens een ongezond leven wanneer je de verleiding van dat heerlijke gebakje niet kon weerstaan. En je gezonde levensstijl wordt echt niet totaal verprutst door die ene reep chocolade of die tosti met salami, brie en honing in plaats van de salade die je mee had genomen naar je werk.

Hoe kon je? Straf! Dat Is een half uur meer trainen en jezelf streng toespreken, want hoe kon je dit nou doen?! Je zou gezond leven en dan eet je iets ongezonds!

Zonder ALLES!

Ik las laatst een artikeltje in een blad over een vrouw die zei suiker-, gluten- en lactosevrij te eten. Daarnaast at ze ook geen dieren en ook liever geen dierproducten. Ze mankeerde niets, maar ze wilde gewoon het goede voor haar lichaam doen. Ze had een gezond dieet samengesteld en toen ik zag wat ze dan wel allemaal at, zonk de moed me in de schoenen.

Kleurloze hap

Jakkes! Was het eerste wat in me opkwam. Dat was echt verdriet op een bordje! Gerechten  zonder kleur of geur kwamen voorbij en het zag er zo niet uitnodigend uit, dat ik zeker wist dat ik daar nooit, maar dan ook nooit, gezellig een bordje van zou mee-eten. Brrr.
Is toch treurig? Nooit meer echt lekker eten. In mijn geval nooit meer Vietnamees of Surinaams of Italiaans eten? Daar moet je toch niet aan denken? En het dan ook nog eens je hele leven lang volhouden is pas echt een nachtmerrie!

Good Food

Denk nou niet dat ik hier een pleidooi hou voor ongezond eten. Dat is echt niet het geval. Gezond en vers eten is altijd beter. Ik koop mijn boodschappen in een natuurwinkel en haal mijn vlees bij een goede slager of de natuurslager en mijn brood bij een goede bakker. Ik eet ook best wel bewust zoveel mogelijk suiker- en gistvrij, omdat ik last heb van eczeem en ik ontdekt heb dat wanneer ik zo min mogelijk suiker en gist binnenkrijg, mijn huid  veel rustiger blijft. Ik doe het niet omdat ik mij angstvallig wil vasthouden aan een gewicht wat na de overgang onbereikbaar voor mij is geworden. Juist ja, dat (het door veel gewraakte) maatje meer.

Luisteren naar je maag

Toen mijn kinderen baby’s waren, gaf ik ze altijd eten wanneer zij daar om vroegen. Ik denk ook dat ze onder meer daardoor hele makkelijke baby’s en later kinderen waren. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik doe dat eigenlijk nog steeds. Ik heb gewoon moeite met op vastgestelde tijden eten en tussen de maaltijden door een tussendoortje. Nee, ik luister gewoon, net als toen bij mijn kids, naar mijn maag.

Eet je lekker verzadigd

Vanuit dit maag-luisteren zeg ik nu: Als je trek hebt, moet je eten. Voor onze baby’s vinden we het heel normaal dat de maag de eetmomenten bepaalt, maar voor onszelf doen we dan weer zo moeilijk! Ga eten op momenten dat je maag rammelt en eet dan tot je verzadigd bent. Dat luisteren naar je maag is iets wat je misschien weer moet leren. Want je hoofd bemoeit zich soms met ‘maag’ zaken en veroorzaakt daardoor nogal wat ruis op het lijntje van je maag naar je hoofd.  Wanneer je echt leert luisteren naar je maag, dan ga je het verschil horen, absoluut. Het zou toch van de gekke zijn wanneer je je hele leven moet hongeren voor een normaal figuur.

More

Goed en gezond eten is gewoon belangrijk, omdat ik ervan overtuigd ben dat heel veel mensen gewoon te weinig eten. En daar val je zeker niet van af. Je lichaam heeft nu eenmaal bouwstoffen nodig om  gezond te blijven. En dan helpt goed eten en weinig snoepen.

‘No spang’

Mijn omaatje zei altijd: ’Alles met mate’. En dat nam ze heel letterlijk. Ik, sinds de overgang, inmiddels ook…
Dus eet ik brood, met mate, eet ik fruit, met mate, drink ik geen melk. Kortom ik eet zoveel mogelijk gezond. Ik gebruik gewoon mijn gezonde verstand en eet zo puur/natuurlijk mogelijk, zonder daarin krampachtig te worden. Want dat levert stress op en dan verdwijnen al die gezondheidsvoordelen van  gezond eten binnen een week als sneeuw voor de zon door het verhoogde stresshormoon in je lijf.

Love me

Ben dus lief voor jezelf, want wanneer je eetpatroon in balans is, hoef je je helemaal niet meer druk te maken voor feestdagen of vakanties. Wanneer je voldoende eet, krijg je meer en meer een gevoel van verzadiging en is het echt gemakkelijker om koek, snoep en chips af te slaan of er (veel) minder van te nemen. Je kunt dan op verjaardagen en feestjes gewoon gezellig meedoen. Per slot van rekening halen mensen dan ook van alles voor je in huis.

Er is  een groot verschil tussen eens een keer lekker snoepen en een vreetbui.
onbekend
Gooi je haar los

Wees dus niet bang om te eten. Ga zo nu en dan naar een goed restaurant of ga gezellig eten bij vrienden. Dat houdt dan wel in dat je dan eet wat de pot schaft en dat je je vrienden niet gaat vragen iets anders te koken of nog erger dat je zelf je eigen hapje meeneemt. Geniet! Want eten is nu eenmaal ook genieten!

Pssst.. En wil je echt de held uithangen? ga dan een keertje mee met je kids naar KFC ( de IJssalon mag ook..)

Wil je meer weten over gezonde lifestyle? www.goedvoormijnlijf.nl

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

lees meer