Selecteer een pagina
Sta je stokstijf stil en kijk je met verschrikte reeënogen in de koplampen of schud je je manen los en dender je er onverschrokken op af als een brullende leeuw (of iets daar tussenin)?
Het zit soms mee en soms tegen

Tegenslagen, we kennen het allemaal en het overkomt ons allemaal. Soms zijn het kleine heuveltjes en soms is het de Mount Everest waar je tegenaan loopt. Dat veroorzaakt stress en dat voelt gewoon niet lekker.

‘Jantje huilt, Jantje lacht’

Er zijn zo van die momenten dat je geluksgevoel als een wip-wap op en neer gaat. Gaat het goed, dan voel je je gelukkig. Gaat het niet goed, voel je je ongelukkig. Zo ervaar je structureel piekmomenten van ‘pleasure and pain’ en geef je daarmee eigenlijk de regie uit handen. Je wordt dan als het ware afhankelijk van je omgeving en de omstandigheden en vertrouw je onvoldoende op je eigen kracht.

O, those expectations

Hoe komt het dan dat je tegenslag ervaart? Ik denk dat het te maken kan hebben met je verwachtingen. Je hebt iets verwacht en dat heeft helemaal anders uitgepakt dan je in eerste instantie bedacht had. Dan zou je kort door de bocht kunnen zeggen: ’Dan maar geen verwachtingen meer’. Nou, daar geloof ik dus helemaal niet in. Ik heb altijd verwachtingen, verlangens en dromen. Stel je voor dat ik helemaal geen dromen meer zou hebben?! Niet meer weg zou zwijmelen bij de vraag: ’Wat zou je doen als je de Staatsloterij wint?’ Of niet meer hard werken aan mijn droom van mijn houten huisje in het bos??! Dan zou mijn leven in ieder geval heel veel kleur verliezen!

Is het glas nou half vol of half leeg?

Dus dat is geen optie. Nee, je bent en blijft mens en daarmee een wezen met verlangens en verwachtingen. Wat je wel kan doen, is anders naar tegenslagen leren kijken. En wanneer je daar anders naar leert kijken, ga je ook anders reageren op tegenslagen (een gewaardeerd trainer zei eens: ’Do you respond or do you react??!). Anticipeer je of reageer je? Aan jou de keuze! Ik weet in ieder geval zeker dat wanneer je ernaar kijkt en het gaat zien als een waardevolle les en het niet bestempelt als iets ‘stoms’, je ook veel milder en misschien zelfs liever zult reageren. Je zult dan automatisch ook veel minder stress ervaren. En dat is niet verkeerd, toch?

Kies bewust

Vaak maken we ons afhankelijk van wat er gebeurt in onze omgeving en vertrouwen onvoldoende op onze eigen kracht. Daarvoor moet je dus wel bewust kiezen. Ga voor jezelf eens na hoe jij reageert op tegenslagen en stress. Word je boos, of pas je ‘struisvogelpolitiek’ toe? Ga je de strijd aan? Of gooi je het bijltje erbij neer? Word je verdrietig of raak je in paniek?

Alles is mogelijk!

Kijk dan ook eens eerlijk naar je gedrag. Hoe reageer je als je onder druk staat? Wees wel lief voor jezelf. Bedenk dat ook jij kunt terugveren van tegenslagen, omdat er echt genoeg veerkracht in jou zit! Geloof me! Terugveren na een tegenslag is echt mogelijk, mits je bereid bent om ervoor te werken en inspanning te leveren.

Hoe doe je dat dan?

Iedereen heeft wel eens te maken (gehad) met tegenslag in één of meerdere gebieden van zijn/haar leven en in verschillende gradaties. Je relatie eindigt of je ligt in scheiding. Je raakt je huis kwijt of kunt de eindjes nog maar heel moeilijk aan elkaar knopen. Of je gezondheid haalt een streek met je uit of er klopt een enorme financiële uitdaging aan je deur. Hoe kom je daar bovenop? Hoe veer je daar van terug?

No expectations?? NO way!

ÉÉN ding is ieder geval GÉÉN optie en dat is geen verwachtingen meer dúrven hebben en je dromen opgeven! Laat je teleurstelling er nooit voor zorgen dat je je permanent terugtrekt, je verbergt en je wonden likt in je eigen kleine ‘veilige’ holletje. Dát zou echt doodzonde zijn.

Behind every cloud there’s a silver lining

Maar goed, wat kun je nou het beste doen als tegenslag je pad kruist? Hoe kom je weer snel terug in je kracht en hoe verschijnt er weer een gouden randje om die donderwolk waardoor jij alles weer voorzichtig in een wat vrolijker daglicht kan gaan zien?

A good school teaches you resilience – that ability to bounce back
Kate Reardon
That’s life!

Heb allereerst vertrouwen en verwacht een goede afloop. Ga er anders naar kijken door er een positieve draai aan te geven. Bedenk dat je, juist door deze tegenslag, een voor jou belangrijke levensles leert en dat je daardoor jezelf in de gelegenheid stelt om te groeien. En ik hoor je nu zeggen: ’Jij hebt makkelijk praten’. Maar geloof me: ‘done that and been there’. En ik heb geleerd dat die ‘krengen’ echt ergens goed voor zijn!

Let’s face it

Laat je leven dus niet verpesten door moeilijke tijden. Boor je krachtbron, die ECHT in je is, aan en kijk vooruit. vertrouw erop dat ook deze tegenslag jou een sterker en wijzer persoon zal maken. Bedenk dat de lessen die je nu leert je later van pas zullen komen. Doe je best om je problemen af en toe van een afstandje te bekijken en ernaar te glimlachen (dat kan soms even duren, maar lach dan maar als een boer  met kiespijn, en geloof me, zelfs dat werkt!).

Just go with the flow

Net als eb- en vloed komt en gaat, zo kent ieders leven ups en downs. Daar kun je niets aan veranderen. En ja, de één krijgt er een beetje meer van dan de ander, en ook dat is wat het is. Geef je er gewoon aan over, dein ontspannen mee op de golven en leer ervan.

Verlies

Verlies

Verlies is niet iets wat je even verwerkt en vervolgens afsluit alsof je dat ‘pakketje’ kunt oppakken, weggooien en achter je laten. Nee het is jammer genoeg anders, je neemt het mee, overal waar je komt en overal waar je naartoe gaat. En dat heeft me de laatste tijd veel, en misschien wel teveel energie gekost.

Lees meer
Sorry

Sorry

Ik ben momenteel een boek aan het lezen en dat komt tot de kern van mijn huidige gemoedstoestand. Dat boek verwoordt wat ik al een jaar in mijn hart heb. Het boek verklaart waarom ik al een poosje stil sta en ‘rust’ (een rust waar ik als ‘workoholic’je best mee worstelde, maar die, compleet helder voor mij nu, absoluut noodzakelijk is geweest).

Lees meer
Half Time

Half Time

Ik wil niet als een scheet van de wereld worden geblazen, ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan dat ik op mijn eigen bescheiden manier het verschil heb gemaakt en dat wanneer mensen aan mij denken er een brede glimlach op hun gezicht zal verschijnen. En daar wil ik hard voor werken! En laten we eerlijk zijn: ’van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’.

Lees meer
Onfocus

Onfocus

Nog zo’n prachtig onfocusding: Tuinieren. Kijk ik sta dan niet dromerig in de tuin, zoals ik onder de douche sta, maar toch.. Als ik lekker in mijn tuin sta te ‘rommelen’ doe ik de dingen min of meer op de automatische piloot. Dan denk ik eigenlijk niet bewust aan iets maar daarmee komt mijn hoofd (lees brein) wel tot rust. Sterker nog mijn hoofd raakt dan langzaam maar zeker lekker leeg.

Lees meer
Alles is liefde…

Alles is liefde…

Love is friendship that has caught fire. It is quiet understanding, mutual confidence, sharing and forgiving. It is loyalty through good and bad times. It settles for less than perfection and makes allowances for human weaknesses.

Lees meer
Zien

Zien

Vanochtend was dus zo’n moment en zat ik met waterlanders achter mijn stuur, kon ik natuurlijk geen zakdoekje vinden en terwijl ik moeite doe om mezelf te herpakken, kijk ik naar mijn buurman in de andere auto, die ook voor dat verkeerslicht staat en die gebaart ‘kop op.. het komt goed..’ 

Lees meer
Bestemming

Bestemming

Om vanuit je bestemming te gaan leven zul je wel goed moeten leren luisteren. Luisteren naar jezelf en daarvoor moet je jezelf ook wel kennen. Voor sommige mensen, meestal troonopvolgers is de bestemming al lang van te voren bepaald, maar wij ‘gewone’ mensen krijgen gewoon de tijd om dat te ontdekken. Maar ook luisteren naar een ander is heel belangrijk. Andere mensen kunnen je vaak wijzen op dingen die belangrijk zijn in jouw zoektocht naar jouw specifieke bestemming.

Lees meer
Vragen

Vragen

We weten allemaal dat wanneer je iets doet wat je leuk vind je vaak beter presteert dan wanneer je iets doet wat MOET of wat je als resultaat bedacht hebt.
De meest inspirerende vragen zijn dus die vragen waar je geen antwoord op weet.

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je weer in balans wanneer het je een tijdje behoorlijk tegenzit of dat je iets naars of verdrietigs meemaakt?

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Ont-moeten: niet meer moeten, niet van jezelf en niet van anderen. Geen ‘opgejaag’ meer, je niet meer gek laten maken door jezelf en nog minder door anderen. Niet meer vechten met jezelf! Dat maakt mij al blij, maar het gaat verder. Het is voor mij ook het ‘loskoppelen’ van oude patronen, gedachten en gewoontes, het is óók loskomen van jouw ideeën over jezelf, maar ook over die van de ander! Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met jezelf en misschien ook wel met die ander. Jee wat een ‘Wickie moment’ wat een verademing!

Lees meer
Kleur

Kleur

Ook in mijn hoofd en mijn geest hou ik opruiming. Hoe lekker is het om alle overtollige ballast over boord te gooien? De ‘obstakels’ die het onderspit delven zijn al die dingen waar ik toch niets aan kan veranderen. Waarom me zorgen maken of mijn hoofd breken? Waar ik ook de bezem doorhaal zijn mensen die mijn energie opsouperen. Die mensen die altijd maar lopen te zeuren en te jammeren en die geen greintje positiviteit meebrengen.. Weg ermee!

Lees meer
Spierballen

Spierballen

Het is in mijn beleving altijd een kwestie van keuzes maken. Handel je vanuit angst of vanuit moed? Laat jij je ‘kisten’ door het leven of leef je optimaal vanuit de kansen en mogelijkheden die datzelfde leven je aanbiedt? Blijf je altijd maar veilig met de meute meehobbelen of steek je je hoofd boven het maaiveld en neem je het heft in eigen handen? Kortom Leef jij het leven wat je WIL leven? Word jij ook iedere ochtend wakker met een glimlach op je gezicht, een hoofd vol leuke, nieuwe ideeën en een hart vol dankbaarheid?

Lees meer
Cornwall

Cornwall

Mist over the pastures maar NIET in mijn hoofd. Elke dag van de retraite klaart het meer en meer op in mijn hoofd. Niet dat ik door de bomen het bos niet meer zie hoor, maar ik krijg gewoon lekker veel tijd hier om mijn leven op mijn gemakje, met hulp van boven, in een ander licht te bezien. Ik ga nog meer versimpelen. Niet moeilijk doen en allerlei strategieën verzinnen nee, gewoon lekker simpel mijn dingen doen. Gewoon met plezier de dingen doen waar ÍK blij, nederig en dankbaar door blijf.

Lees meer
Zeilen

Zeilen

Ik weet inmiddels dat alles wat waard is om na te streven, werk, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop vereist. En dan kom je, of je wil of niet, altijd obstakels tegen. Stormen waar je doorheen moet, mistgebieden die je helder moet krijgen of zelfs situaties die je moet overwinnen, waarbij je heftig moet laveren om aanvaringen te voorkomen, zodat jij jouw dromen of doelen kunt verwezenlijken.

Lees meer
Compassie

Compassie

Wees er niet zuinig mee…
En hoe geweldig is het dat je niet zuinig hoeft om te gaan met compassie. Ik deel het graag uit, het maakt de wereld, in mijn beleving, absoluut mooier. En stel je dan eens voor wat er met die wereld zou gebeuren als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omzien?

Lees meer
Veranderen

Veranderen

Verandering is dus helemaal niet angstaanjagend, hooguit een beetje eng. Wanneer je jezelf steeds blijft uitdagen (met grote of kleine uitdagingen) zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat en dat je meer kan dan je wellicht ooit had kunnen bedenken!

Lees meer
Uitdaging

Uitdaging

Doorgaans wint de angst of het ‘gezonde’ verstand. Er is altijd die stem in ons hoofd, en als die het even laat afweten dan zijn het wel de mensen in je omgeving die constant bezig zijn om jou te ‘beschermen’. De vaak welgemeende adviezen, meestal gebaseerd op angst voor het onbekende, zijn niet van de lucht: ‘Doe maar gewoon dan doe je gek zat’ of ‘wie denk je wel dat je ben’ of nog erger blijf vooral doen wat je altijd doet, want dit kan je echt niet. Iedereen maar dan ook iedereen heeft dit weleens ervaren.

Lees meer
Winter

Winter

Waar sta jij op dit moment in je leven? Ben jij toe aan een winter- lente- zomer of herfstperiode of heb je daar nog nooit bewust bij stil gestaan? Als dat het geval is probeer dan eens iets bewuster te leven door regelmatig een wandeling of een ontspanmomentje in te plannen. Echt een aanrader, en je lijf en je hoofd zullen er wat blij mee zijn.

Lees meer